Подписахме споразумение за икономическо сътрудничество с Узбекистан

547
Подписахме споразумение за икономическо сътрудничество с Узбекистан

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов подписа вчера, 4 април 2007 г., Споразумение за икономическо и научно-техническо сътрудничество между България и Узбекистан в рамките на Втората сесия на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Срещата се провежда от 2 до 6 април в столицата на Узбекистан - Ташкент.

Министър Гагаузов е съпредседател на Междуправителствената комисия заедно с министъра на външноикономическите връзки, инвестициите и търговията на Република Узбекистан Ельор Ганиев. Подписаното споразумение заменя действащото до момента Споразумение за търговско – икономическо и научно-техническо сътрудничество между двете държави от 1998 година.

В Споразумението са записани областите, в които двете държави ще си сътрудничат – в сферата на фармацевтичното производство, леката промишленост, телекомуникациите, опазване на околната среда, образованието и здравеопазването, научно-технологичното развитие и др.

По-рано същия ден министър Гагаузов откри бизнес-форум, в който участваха представители на деловите среди от България и Узбекистан и представители на администрацията от двете страни.

Пред участниците във форума Гагаузов посочи перспективните сектори за инвестиции в България – информационни и комуникационни технологии, производство на електроенергия, електротехника, електроника, машиностроене, металообработване, недвижими имоти.

Големи шансове в България през следващите години имат компаниите, специализирани в областта на строителството и опазването на околната среда, каза министър Гагаузов.

Пред бизнес-средите и представителите на изпълнителната власт в Узбекистан министър Гагаузов представи мерките, с които правителството насърчава инвестициите – корпоративният данък от 10%, който в България и Кипър е най-нисък сред страните от ЕС, предстоящите промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които ще отговарят по-пълно на нуждите на бизнеса.

Домакин на следващата сесия на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между Република България и Република Узбекистан ще бъде българската страна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg