Подписахме за Бургас-Александруполис

442
Подписахме за Бургас-Александруполис

Споразумението за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас- Александруполис бе подписано днес в Атина в присъствието на руския президент Владимир Путин и премиерите на Гърция и България Костас Караманлис и Сергей Станишев.

Документът беше подписан от министъра на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко, министъра на развитието на Гърция Димитрис Сюфас и министъра на регионалното развитие на България Асен Гагаузов, предаде БТА.

Цената на проекта от един милиард евро предполага транспортиране на руски нефт от Бургас до Александруполис и по-нататъък за чужди пазари.

Споразумението определя формите за сътрудничество между трите страни за построяването на петролопровода с първоначален дебит 35 милиона тона петрол годишно и възможност за увеличаване на преноса до 50 милиона тона на година. Според ИТАР ТАСС дължината на петролопровода е 300 километра.

Маршрутът на петролопровода заобикаля турските проливи Босфора и Дарданелите, което ще позволи да се разтовари тази транспортна артерия и да се намали цената на доставките.

Собственик на ще бъде Международната проектна компания, която се учредява от участниците в проекта (Три руски компании с мажоритарна държавна собственост - "Транснефть", "Роснефть" и "Газпром нефть" държат 51% от акционерния капитал; 24,5 % от акционерното участие са българския участник в проекта "Проектна компания Бургас - Александруполис БГ" АД; 24,5% е за гръцкия участник в проекта - консорциум "Hellenic Petroleum", "Thraki"- 23,5% и Гръцката република - 1%).

Проектът за петролопровод „Бургас-Александруполис" цели да бъде избегнат претовареният трафик през Босфора и Дарданелите. Той ще пренася руски нефт, който достига по съществуващи тръбопроводи до черноморското пристанище Новоросийск. Оттам с танкери нефтът ще се превозва до Бургас и по нефтеното съоръжение ще достига Александруполис на Егейско море.

Първите разговори, завършили с подписани предварителни споразумения за проекта „Бургас-Александропулис", датират от 1993 г. През 1999 г. е направено предпроектно проучване от немската фирма ILF за изясняване на икономическата целесъобразност на проекта. Нефт

Петролопроводът „Бургас-Александропулис" е най-краткото, сигурно и финансово ефективно трасе, което може да действа в паралел с Босфора и да облекчи транзита на нефт към световните пазари, е основният извод от направеното проучване.

През 2005 г. България, Гърция и Русия подписаха тристранен меморандум за сътрудничество при строителството на нефтопровода „Бургас-Александруполис". Проектът е важен за руската нефтодобивна промишленост, която активно търси възможности за достъп до средиземноморските пазари.

Реализацията на проекта се активизира след срещата на президентите на България, Русия и Гърция през септември миналата година. Изпълнението на нефтопровода се оценява от различни източници на около 700 - 900 млн. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg