Подписахме за изграждане на пречиствателна станция в Шумен за близо 8 млн. евро

478
Подписахме за изграждане на пречиствателна станция в Шумен за близо 8 млн. евро

Договор за строителство на пречиствателна станция за отпадни води в Шумен на стойност 7 872 405 евро, финансиран по ИСПА, беше подписан днес от министър Джевдет Чакъров и изпълнителя “UNILAND-SICONCO” – италианско-български консорциум. На подписването присъства и ръководителят на Представителството на ЕК в България Майкъл Хъмфрис, информират от министерството.

Строителството трябва да завърши през май 2010 година. През този период ще бъдат създадени 140 временни работни места, а за експлоатацията ще бъдат наети около 28 специалисти. Строителен надзор ще извършва германско-българският консорциум “DIWI Consult International – IGIP.

Пречиствателната станция ще обслужва цялото население на Шумен – около 350 000 души, за периода до 2022 година.

Проектът е одобрен за финансиране от ЕК в края на 2003 година. Общата му стойност е 30 130 000 евро. От тях 75 на сто са безвъзмездна помощ от ИСПА, а 25 на сто – национално съфинансиране.
През тази година до момента са сключени договори за строителство на пречиствателни станции в Бургас, Монтана, Ловеч, Попово и Смолян на обща стойност по финансови меморандуми около 49 млн. евро. През 2006 г. беше подписан договорът за строителство на пречиствателната станция в Балчик на стойност 4 млн. евро.

Очаква се стартирането на интегрираните водни проекти за Сливен, Кюстендил и София на обща стойност по финансови меморандуми около 111 млн. евро.

За сектор отпадъци се очаква да приключи проектът за строителство на регионални депа за твърди битови отпадъци в Монтана, Русе, Севлиево, Силистра и Созопол на обща приблизителна стойност по финансов меморандум 54,5 млн. евро. Предстои да започне работата по Регионален център за управление на отпадъците – гр. Кърджали на стойност 14,5 млн. евро.

До края на годината се очаква да бъде подписан договор за строителство на сероочистващи инсталации за блокове 5 и 6 на ТЕЦ „Марица-Изток”2. Това също е проект по програма ИСПА, съфинансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие, на стойност по финансов меморандум около 73 млн. евро.

До началото на мандата на това правителство в МОСВ са подписани само три договора за строителство на пречиствателни станции. Работим за това до края на годината да подпишем всички останали договори по одобрените по ИСПА проекти и да бъдат усвоени всички средства, подчерта днес министър Чакъров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg