Подписахме за изграждане на пречиствателна станция в Шумен за близо 8 млн. евро

508
Подписахме за изграждане на пречиствателна станция в Шумен за близо 8 млн. евро

Договор за строителство на пречиствателна станция за отпадни води в Шумен на стойност 7 872 405 евро, финансиран по ИСПА, беше подписан днес от министър Джевдет Чакъров и изпълнителя “UNILAND-SICONCO” – италианско-български консорциум. На подписването присъства и ръководителят на Представителството на ЕК в България Майкъл Хъмфрис, информират от министерството.

Строителството трябва да завърши през май 2010 година. През този период ще бъдат създадени 140 временни работни места, а за експлоатацията ще бъдат наети около 28 специалисти. Строителен надзор ще извършва германско-българският консорциум “DIWI Consult International – IGIP.

Пречиствателната станция ще обслужва цялото население на Шумен – около 350 000 души, за периода до 2022 година.

Проектът е одобрен за финансиране от ЕК в края на 2003 година. Общата му стойност е 30 130 000 евро. От тях 75 на сто са безвъзмездна помощ от ИСПА, а 25 на сто – национално съфинансиране.
През тази година до момента са сключени договори за строителство на пречиствателни станции в Бургас, Монтана, Ловеч, Попово и Смолян на обща стойност по финансови меморандуми около 49 млн. евро. През 2006 г. беше подписан договорът за строителство на пречиствателната станция в Балчик на стойност 4 млн. евро.

Очаква се стартирането на интегрираните водни проекти за Сливен, Кюстендил и София на обща стойност по финансови меморандуми около 111 млн. евро.

За сектор отпадъци се очаква да приключи проектът за строителство на регионални депа за твърди битови отпадъци в Монтана, Русе, Севлиево, Силистра и Созопол на обща приблизителна стойност по финансов меморандум 54,5 млн. евро. Предстои да започне работата по Регионален център за управление на отпадъците – гр. Кърджали на стойност 14,5 млн. евро.

До края на годината се очаква да бъде подписан договор за строителство на сероочистващи инсталации за блокове 5 и 6 на ТЕЦ „Марица-Изток”2. Това също е проект по програма ИСПА, съфинансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие, на стойност по финансов меморандум около 73 млн. евро.

До началото на мандата на това правителство в МОСВ са подписани само три договора за строителство на пречиствателни станции. Работим за това до края на годината да подпишем всички останали договори по одобрените по ИСПА проекти и да бъдат усвоени всички средства, подчерта днес министър Чакъров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...