Подписано е споразумение с представители на протестиращите, заяви Денков

501
Подписано е споразумение с представители на протестиращите, заяви Денков

© Министерски съвет

След над седем часа разговори между протестиращи, премиера Николай Денков, министри и представителите на всички политически сили в парламента - без БСП - е подписано споразумение, което ще бъде изпратено в парламента за гласуване.

Това каза министър-председателят, след срещата в сградата на Народното събрание с протестиращите енергетици и миньори. По думите му целта е ангажимент пред протестиращите да се поеме не само от правителството, но и от политическите партии.

„Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера шест точки от протестиращите, днес стартирахме от тези шест точки и имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия, каза пред журналисти премиерът Николай Денков, цитиран от БТА.   


Той поясни, че подписите стоят под 7 точки. Първите две са написани по-експертно, защото утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани като решение на НС, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но също така и на партиите, които подкрепят това правителство. Ще се радвам да се присъединят и други, това вече е тяхно решение, коментира премиерът.

Той уточни, че тези първи две точки по същество означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища, като електрически централи. Той уточни, че тези централи, независимо дали са държавни или частни, имат свободата да работят свободни и пазарът ще реши кои ще останат.

По думите му първите две точки означават, че системата ще работи стабилно, ще имаме базови мощности колкото е необходимо, за да може да работи енергийната система.

Той отбеляза, че преговорите са дълги, защото от една страна хората трябва да разберат, че грижата я има, но от друга - решенията трябва да съответстват на изискванията на Европейската комисия. И оттам са всъщност дългите дискусии, защото това, което искат, няма как да стане точно по техния начин, но може да стане по различен. Денков посочи, че това е, което през цялото време трябва да обясняват - че има правила и те ще се спазват, но целта е същата – тя е топлоелектрическите централи да работят толкова, колкото пазарът им позволява и в същото време да имаме винаги достатъчно, така че да не се нарушава снабдяването с електричество в България.

Попитан дали всички са били съгласни, Денков уточни, че една от организациите е казала, че в момента не е готова да подпише, иска да вземе текста, да го занесе на протестиращите, да го покаже и обсъди и тогава да каже.

Той коментира, че има разнобой между различните участници, които протестират.

„Евтин ток“, „Зелен диктат от Брюксел“ и още митове за въглищните централиFactcheck.bg събра някои от заблудите, разпространявани по темата

На въпрос дали спират протестите, Денков обясни, че част от организациите са казали, че ги спират, друга - че ще ги спрат, когато това се гласува, и е имало една организация, която е казала, че ще обсъдят с хората.

Денков коментира, че е започнал диалогът доста преди да бъдат внесени плановете. По думите му е имало краен срок 30 септември и е трябвало да бъде спазен, защото "ако не е бил спазен, е нямало за какво да говорим, всичко изчезваше".

Той обясни, че тези пари са отделени в момента за България и ако ние не ги поискаме, те ще бъдат преразпределени на други държави членки.

В отговор на въпрос за предоговаряне на ПВУ с ЕК, Денков каза, че основата на преговорите с ЕК са документите, внесени на 30 септември, и такива не могат да бъдат започнати по същество без тези документи да бъдат внесени.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg