Подписваме меморандум за разбирателство с Египет в областта на напояването

607
Подписваме меморандум за разбирателство с Египет в областта на напояването

Меморандум за разбирателство между Министерство на земеделието и продоволствието на Република България и Министерство на водните ресурси и напояването на Арабска република Египет за сътрудничество в областта на напояването се очаква да бъде подписан по време на предстоящото посещение на заместник-министъра на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов.

Преговорите ще се проведат в рамките на предстоящото официално посещение на президента на Република България Георги Първанов в Египет в периода 13 – 15 април 2008 г., в чиято делегация е включен и заместник-министърът на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов.

Меморандумът за разбирателство между Министерство на земеделието и продоволствието на Република България и Министерство на водните ресурси и напояването на Арабска република Египет за сътрудничество в областта на напояването, като част от изграждането на договорноправната база на сътрудничеството между двете страни в областта на земеделието, ще бъде важна предпоставка за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на напояването.

С подписването на този меморандум ще се предоставят нови и разнообразни възможности пред двете страни да си сътрудничат в областта на напояването чрез разработване на изследователска програма, проектиране, извършване на консултантски услуги за изграждане и поддръжка на язовири, водни канали, помпени станции, с обмен на предложения за сътрудничество в използването на вода с ниско качество за напояване, както и с размяна на посещения и срещи на експерти от двете срани, организиране на конференции и семинари с цел обмяна на опит, организиране на курсове и семинари за обмяна на инженерно ноу-хау, както и за обмяна на опит в областта на експлоатацията и управлението на хидромелиоративните съоръжения.

Предвижда се и създаване на постоянна работна група от експерти в областта на напояването, която да съдейства в оперативен план за осъществяване на двустранното сътрудничество, договорено в Меморандума. Компетентен орган от българска страна по изпълнение дейностите по проекта на Меморандум за разбирателство, съгласно решението на МС, е Министерството на земеделието и продоволствието.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg