Подписваме за сътрудничество с Руската федерация на отработено ядрено гориво

528
Подписваме за сътрудничество с Руската федерация на отработено ядрено гориво

Министерският съвет одобри проект на Спогодба за сътрудничество по внос в Руската федерация на отработено ядрено гориво от изследователски реактор. Очаква се тя да бъде подписана от вицепремиера и министър на образованието и науката Даниел Вълчев при предстоящото посещение на президента Владимир Путин у нас.

Спогодбата се отнася за оператори на експериментални ядрени реактори ИРТ, използващи за гориво обогатен уран, руско производство. Отработеното гориво на тези реактори съдържа изкуствено създадени в процеса на горене силно радиоактивни вещества, които са годни за производство на ядрено оръжие. С подписването на документа българското правителство създава условия за взаимодействие с Руската федерация за безопасно извозване от реактора на БАН на силно радиоактивни продукти обратно в държавата-производител. По този начин се свежда до минимум рискът от отклоняването им в трети страни.

С утвърждаването на спогодбата страната ни изпълнява изискванията за връщане на отработеното ядрено гориво в държавата-производител и неразпространение на ядрени материали, съгласно Договора между САЩ и Руската Федерация за неразпространение на ядреното оръжие от 1968 г. и Договора за неразпространение на ядреното оръжие от 2000 г.

Финансирането на цялостния процес по извозване и вноса на всяка отделна пратка отработено ядрено гориво в Руската федерация, включително и всички предварителни и съпътстващи мероприятия, ще се поемат от Департамента по енергетика на САЩ, съгласно предписанията на Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Спогодбата ще влезе в сила от деня на подписването й за срок от 10 г.

Правителството утвърди и Споразумение за сътрудничество в туризма, подписано на 8 май м. г. при визитата на премиера Сергей Станишев в Москва. При посещението на президента Путин в София се очаква да бъде подписан План за съвместни действия по документа до 2009 г.

Руската федерация е важен партньор в туристическия ни сектор. Дългогодишните контакти и наложените търговски марки на пазара между двете държави са предпоставка за търсенето на активни делови контакти между туристическите фирми на двете държави. До края на септември м. г. българските черноморски и планински курорти са посетени от 226 643 руски туристи, което е с близо 13% повече от същия период на предходната година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg