Подписват Двустранен протокол за определяне на входно-изходната точка на АМБО

349
Подписват Двустранен протокол за определяне на входно-изходната точка на АМБО

Утре, 22 ноември 2007 г., в 11.00 часа заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев и заместник-министърът на икономиката на Македония Киро Спанджев ще подпишат Двустранен протокол за определяне на входно –изходната точка за Трансбалканския петролопоровод Бургас – Вльора (АМБО).

Проектът АМБО е много важен не само за страните-участници, но и за всички европейски страни, защото е по протежението на трансевропейски коридор № 8.

Българското правителство подкрепя проекта. На 28 декември 2004 г. в София бе подписан Меморандум за разбирателство между Република България, Република Албания и Република Македония за съдействие на АМБО.

На срещата в Тирана през септември 2006 г. беше парафиран проекта на Тристранната конвенция относно Трансбалканската петролопроводна система между Албания, България и Македония.

Документът регламентира основните принципи от развитието на проекта и експлоатирането на петролопровода.

На 31.01.2007 г. в Скопие беше подписана Тристранната конвенция. Общата дължина на петролопровода е 912 км, от които 480 км на българска територия. Годишният транзит на суров петрол се очаква да бъде около 35 млн. тона годишно, а инвестицията ще възлиза на около 1.2 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg