Подписват оперативна програма "Транспорт" на 27 ноември 2007 г.

337
Подписват оперативна програма

Оперативна програма „Транспорт” ще бъде подписана в 10.00 часа на 27 ноември 2007 г. в Брюксел. Документът ще бъде подписан от комисаря по регионална политика на Европейската комисия Данута Хубнер в присъствието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев. По този начин ще бъде обявен и официалният старт на Оперативна програма „Транспорт”.

По същото време ще бъде подписана и Оперативна програма „Околна среда” в присъствието на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. От българска страна на церемонията по подписването ще присъстват още и министърът на финансите Пламен Орешарски, и българските депутати в Европейския парламент.

Припомняме, преговорите между Министерството на транспорта на Република България и Европейската комисия (ЕК) за одобрението на Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. приключиха на 22 октомври 2007 г.

Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. (ОПТ) е разработена в тясно сътрудничество със заинтересованите организации и институции и е една от седемте оперативни програми, чрез които България ще усвоява средства от фондовете на ЕС. ОПТ е оперативната програма с най-голям бюджет в България – 2 003 481 163,68 евро.

Чрез програмата ще се финансират инфраструктурни проекти в секторите - железопътен и пътен транспорт, комбиниран транспорт, морски и вътрешноводен транспорт. Сред ключовите за развитието на националната транспортна инфраструктура проекти са: модернизацията на железопътната линия Видин – София, изграждането на автомагистралите Струма и Марица, разширението на софийското метро, изграждането на Интермодален терминал в София.

Реализирането на тези и другите проекти от програмата ще допринесат за повишаване на безопасността и комфорта при пътуване. Също така изграждането на нови и модернизирането на съществуващите инфраструктурни обекти ще намали времето за пътуване и превоза на товари. Една от специфичните цели, поставени пред програмата, е балансиране на използването на отделните видове транспорт. Успешното изпълнение на ОПТ ще има основен принос за интегрирането на националната транспортна мрежа в тази на ЕС.

Фондовете, чрез които ще се съфинансират проектите, са Кохезионният и Европейският фонд за регионално развитие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg