През юни са намалели цените на всички плодове и зеленчуци, отчитат експертите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Най-голям спад в цената през миналия месец - 41%, е регистриран при оранжерийните домати.

Цената на зеления пипер намалява с 28%, на черешите - с 22%, на ягодите - с 31 на сто, и на бананите - със 17%. Цената на оранжерийните краставици и на ябълките е с около 7-8% по-ниска през юни, спрямо май.

Без промяна е цената на картофите (0.46-0.49 лв. за килограм на едро).

При млечните произведения се наблюдава стабилизиране и леко намаление на цените на едро. Кравето сирене през юни е с 3 на сто по-евтино, спрямо предходния месец, а цената на кашкавал “Витоша“ е без промяна и се стабилизира на ниво 9.03 лв./кг. Цената на едро на яйцата е намалена спрямо май с 12 процента (с две стотинки).

Стабилизиране на цените през юни се наблюдава при брашното, което малко е поевтиняло (с 3 на сто), и при олиото, чиято цена на едро се задържа на ниво 3.26лв./л. При цената на захарта се запазва тенденцията от предходните месеци на стабилизиране и на леко поевтиняване - с около един процент.

Ръст на цените е отчетен при ориза - 25 на сто, при лещата - 5%, при фасула - 3 на сто, и при пилетата - 2%.