Половината български фирми нямат служители, едва 5% оцеляват над 5 години

846
Половината български фирми нямат служители, едва 5% оцеляват над 5 години

© Pixabay

През 2018 г. активните предприятия в България са 352 592, което е с 1.4% повече в сравнение с предходната 2017 година. Едва 5% от създадените пред пет години фирми обаче са оцелели към днешна дата, показват данните на Националния статистически институт за демографията на българския бизнес.
 
По аналогия на статистиката на населението, бизнес демографията описва жизнения цикъл на предприятията - от тяхното раждане през оцеляването и развитието до смъртта им.
 
По-конкретно, бизнес демографията представя данни за броя активни предприятия, броя новородени предприятия, относителния дял на оцелелите предприятия, броя умрели предприятия, както и данни за промяната на заетостта в тях към определен момент, обясняват от НСИ.
 
Основна цел на изследването по демография на предприятията е да се оцени броят на активните предприятия и заетите лица в тях. Това осигурява ценна информация за продължителността на живота на предприятията по вид и големина, брой и вид на умрелите предприятия, темпове на растеж, годишни коефициенти на оцеляване на предприятията.
 
Най-голям относителен дял в съвкупността на активните предприятия през целия период (2014 - 2018 г.) имат предприятията с нула наети лица. През 2018 г. този дял е 47.1% или 168 848 от всички активни предприятия. Фирмите с от 1 до 4 наети са 37.4% от всички, а най-нисък е делът на предприятията в групата „5 - 9 наети лица“ - 7.2%.
 
Броят на заетите лица в групата „10 и повече наети лица“ съставлява 69.4% от заетите в периода 2014 - 2018 г., докато делът на предприятията в тази група е едва 7.8% от общия брой активни предприятия. Големият брой активни предприятия в групата с нула наети лица пък формира едва 6.8% от общия брой на заетите лица в страната. 
 
Новородени предприятия
 
От общия брой предприятия в разглежданите сектори на икономиката 11.4% са "новородени" през 2018 година. За последните пет години средногодишно са се раждали 11.9% от активните през периода предприятия.
 
Структурата на родените предприятия по икономически сектори остава относително стабилна през периода 2014 - 2018 г., като с най-висок относителен дял са новите предприятия в сектор "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ (41.1%), а с най-нисък - новородените предприятия в сектор "Добивна промишленост" - едва 0.1%. 
 
Тази структура се запазва и през 2018 г. 
 
През наблюдавания период най-голям е броят на новородените предприятия, които не са наемали работна ръка. В групата с нула наети служители през 2018 г. попадат 27 118 новородени предприятия, следвани от групата с 1 до 4 наети - 11 719, а в предприятията с 10 и повече наети лица - само 528.
 
Оцелели предприятия
 
От всички родени през 2017 г. предприятия 80.6% оцеляват една година по-късно, като в групата „5 - 9 наети“ този относителен дял е най-висок - 88.4%.
 
През 2017 г. новородените предприятия са 41 723, като от тях 33 613 са преживели успешно 2018 година. Най-висок е делът на оцелелите предприятия в сектора на финансовите и застрахователните дейности (87.6%), а най-нисък - в сектор "Добивна промишленост" (56.5%). 
 
От 2013 г., с отдалечаване от годината на раждане, се наблюдава тенденция на намаляване на броя на оцелелите предприятия и за четирите групи предприятия според броя на наетите в тях служители. Делът на предприятията, родени през 2013 г. и все още активни пет години по-късно е едва 5%. 
 
Най-жизнеспособни са предприятията от сектор "Транспорт, складиране и пощи“, в който 5.9% е делът на оцелелите през петгодишния период. Стойността на този показател е най-ниска за предприятията от сектор „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ (3%). 
 
Умрели предприятия 
 
Данните за умрелите предприятия през 2017 г. са предварителни, което се дължи на специфичната методология за определянето им, уточняват от НСИ. Едно предприятие се води за умряло, ако в две последователни години не е отчитало икономическа активност. 
 
През 2017 г. са умрели 35 116 предприятия, или 10.1% от активните предприятия през същата година, в резултат на което 2.46% от заетите през годината са загубили работните си места.
 
През 2017 г. 42.2% от умрелите предприятия са от сектора на търговията. 
 
Най-жизнеспособни пък са предприятията от секторите „Добивна промишленост“, „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, като
при тях умрелите предприятия са под 0.5 на сто. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg