Положително бюджетно салдо за месец март 2011

1478
Положително бюджетно салдо за месец март 2011

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) за месец март 2011 г. е положително в размер на 8.6 млн. лева.

За периода януари-март 2011 г. бюджетния дефицит се е свил до 741.9 млн. лв., спрямо 1.6 млрд. лв. за тримесечието на 2010 година. Бюджетното салдо отчита подобрение с 927.1 млн. лв. спрямо същия период на предходната година или в номинално изражение дефицитът за първото тримесечие на 2011 г. е намалял с повече от 55 на сто спрямо същия период на миналата година.

Подобрението на бюджетната позиция се дължи на по-добро представяне както в частта на приходите, така и в частта на разходите. По отношение на приходите се отчита ръст спрямо същия период на предходната година с 358.3 млн. лв. (6.9%) основно в частта на данъчните приходи. Добро е изпълнението при косвените данъци и приходите от осигурителни вноски. Изпълнението на параметрите в частта на преките данъци и другите данъци по ЗКПО остава близко до отчетеното за същия период на предходната година, докато при имуществените данъци, постъпващи по бюджетите на общините, се отчита минимален спад. Неданъчните приходи също остават близки до отчетените постъпления за първото тримесечие на 2010 година.

От страна на разходите също се отчита подобрение, като консолидираните разходи намаляват спрямо първото тримесечие на 2010 г. с 568.8 млн. лева (8.7%). В структурно отношение спрямо същия период на предходната година капиталовите разходи, разходите за издръжка, разходите за субсидии за нефинансови предприятия и разходите за заплати и възнаграждения за персонала са по-ниски, докато при социалните и здравноосигурителните плащания се отчита ръст.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg