Получаваме над 2 млрд. евро до 2013 г. от Европейския земеделски фонд

322
Получаваме над 2 млрд. евро до 2013 г. от Европейския земеделски фонд

2 609 098 596 евро ще получи страната ни до 2013 г. от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Средствата са за реализацията на одобрената днес от правителството Програма за развитие на селските райони 2007 - 2013 г., информират от правителството.

Тя е вторият от двата планови документа, които България, както всяка държава членка на ЕС, трябва да приеме съгласно Регламента за подкрепа развитието на селските райони чрез Европейския земеделски фонд. Министерският съвет вече одобри Национален стратегически план за развитие на селските райони до 2013 г.

Наличието на одобрена от Европейската комисия Програма за развитие на селските райони е задължително условие за усвояване на договорените средства. В нея е посочено детайлното финансово разпределение на средствата за подпомагане на конкретните дейности за програмния период 2007-2013 г.

Програмата съдържа анализ на сегашното положение на селските райони и избраните стратегии спрямо силните и слаби страни по ос 1 – подобряване на конкурентоспособността на земеделския и горски сектори, ос 2 – подобряване на околната среда и селската природа, ос 3 – качество на живот в селските райони и разнообразяване на селската икономика и по ос ЛИДЕР.

В нея има и обосновка на избраните приоритети в съответствие със стратегическите принципи на Общността и Националния стратегически план, както и очакваните въздействия от тях. В документа е отделено място и на националната селска мрежа, чието изграждане започна през 2004 г.

Програмата съдържа подробна информация за осите, мерките по всяка от тях, както и за компетентните и отговорни органи. Залегналата в нея система за наблюдение и оценка е създадена въз основа на Общата рамка за наблюдение и оценка и предвижда създаването със заповед на министъра на земеделието и горите на Комитет по наблюдение.

Напредъкът в прилагането на програмата ще бъде докладван ежегодно на Европейската комисия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg