Получени са 264 предложения по програмата "Финансов механизъм на ЕИП"

486
Получени са 264 предложения по програмата

Получени са 264 проектни предложения по програмата "Финансов механизъм на европейското икономическо пространство (ЕИП)", чрез която Норвегия, Исландия и Лихтенщайн дават безвъзмездна помощ на България в размер на 21.5 млн. евро. Това бе съобщено на пресконференция днес в Министерството на финансите.

Въпреки че България и Норвегия се отличават много една от друга, те винаги са имали отлични, но не много интензивни отношения помежду си, каза посланикът на Норвегия в България Тове Скарстейн.

Сега чрез тази програма се дава възможност за увеличаване на сътрудничеството между двете държави и за засилване на бизнес контактите, посочи Скарстейн. Проектните предложения са на обща стойност 189 952 138 евро, което е 10 пъти повече от общия бюджет на програмата, посочи министър Пламен Орешарски.

Получени са предложения във всички приоритетни области на програмата, които са "Опазване на околната среда", "Развитие на човешките ресурси", "Здравеопазване и грижа за децата" и "Опазване на европейското културно наследство".

До края на юни 2008 г. оценителните комисии, сформирани със заповед на министъра на финансите Пламен Орешарски, ще приключат своята работа и списъкът с класираните проекти ще бъде одобрен от Комитета за наблюдение по програмата и след това изпратен на Службата на Финансовия механизъм на ЕИП за проследяващи проверки и окончателно одобрение.

Директорът на дирекция "Управление на средствата от ЕС" Боряна Пенчева отбеляза, че основните критерии, по които ще бъдат одобрявани проектите, са техническото им съответствие с изискванията, но също и тяхната значимост и резултатност.

Важно е как проектът допринася за реализация на приоритетите на програмата, каза Пенчева, цитирана от БТА. Програмата приключва през април 2009 г., но норвежкото правителство би подкрепило продължаването й, каза посланик Тове Скарстейн и отбеляза, че решаваща роля за вземане на подобно решение има Европейската комисия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg