Ползваме данъчно облекчение до 500 лв. за безкасови разплащания

599
Ползваме данъчно облекчение до 500 лв. за безкасови разплащания

© Pixabay.com

За първи път тази година ще можем да се възползваме от ново данъчно облекчение, ако през годината сме получавали доходи по банков път и сме се разплащали безкасово.

За да се възползваме от новото данъчно облекчение, трябва да отговаряме на две условия, обясняват от НАП. „Човек трябва да получава пълния размер на дохода си по банков път. Това включва както заплатата, така и например хонорари, доходи от наем. Т.е. всеки лев, който човек през 2017 година е получил по банков път и минимум 80% от тази сума е изхарчена отново по банков път, включително дебитни или кредитни карти, това дава право на физическото лице да ползва данъчно облекчение в размре до 500 лв.“, каза пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Гражданите, отговарящи на условията за ползване на отстъпката, няма да бъдат натоварени с бумащина. За да се възползват от данъчното облекчение, не е нужно да подават допълнителна данъчна декларация.

„Нищо друго освен деклариране в данъчната декларация не се изисква. В приложението за данъчните облекчения, а те са много, има специална секция и за това данъчно облекчение“, обясни Бъчваров.

Към данъчната декларация не се налага да се представят банкови извлечения или писмени доказателства, за безкасовите приходи и разходи, които сме правили през годината.

„Нашият апел към данъкполтаците е да подадат искане за ползване на това данъчно облекчение само и единствено в случаите, в които отговарят на това условие. Защото част от подадените декларации ще бъдат одитирани, ще бъдат проверени дали отговарят на действителността“, каза Бъчваров.

От НАП напомнят, че до края на януари изчита срокът за деклариране на доходите с 5% отстъпка, крайният срок за подаване на подоходните декларации е в края на април.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg