Ползваме стари отпуски до края на 2012 г.

2137
Ползваме стари отпуски до края на 2012 г.

Хората, които през 2010 г. не са могли да ползват целия си отпуск за годината, ще могат да го ползват до края на 2012 г. Водещо при ползването на платения годишен отпуск е двугодишната давност. Това каза депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова, цитирана от БТА.

Днес по нейна инициатива в Министерството на труда и социалната политика бе организирана дискусия с представителите на синдикатите и бизнеса за промени в Кодекса на труда. Предложенията за изменения ще бъдат внесени утре в Народното събрание. А те са следните:

Идеята на социалния министър неизползваните дни от отпуската за 2010 г. да се изчистят до края на тази година в крайна сметка отпадна. Бе предпочетен варианта за изчистване на стари отпуски до края на 2012.

За да не се допускат недоразумения като натрупването на огромни неизползвани отпуски от минали години ще бъде въведен задължителен годишен график за отпуските и за държавните служители. Така например летните почивки ще се резервират още от началото на новата година.

Графикът за ползване на платения годишен отпуск за 2011 г. трябва да бъде направен до 31 март т.г., а за всяка следваща - графикът ще се утвърждава до 31 декември на предходната година.

С новите проектопромени се предвижда възможност да бъдат прехвърлени до 10 дни за следващата година по искане на работниците по лични причини. Според сега действащия закон могат да се прехвърлят до 10 дни по производствени причини. Така дните, които могат да бъдат прехвърляни за следващата календарна година, стават до 20.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg