Поне с 30% по-малко ще е житната реколта

786
Поне с 30% по-малко ще е житната реколта

В България реколта от жито тази година ще е с 30 процента по-малко, в сравнение с 2006 г., което я прави най-слабата от четири години насам. Това съобщи във вторник земеделското министерство с обяснение, че сушата е виновна за срива от 3-3.2 млн. тона на 2 млн. тона. Прогнозите на ведомството остават доста по-високи от очакванията на производителите за 1.5 млн. тона, което би се равнявало на свиване на добива наполовина. През 2003 г. бяха събрани два милиона тона заради суша и по-малко засети площи през есента на 2002 г., пише в. Дневник.

"Зърненият баланс на страната няма да пострада", коментира за Ройтерс източник, пожелал анонимност. Според него доклад на държавната комисия за проверка на ефекта от лошото за зърното време заключава, че ще намалее износът на българско зърно, без да посочва конкретни данни. През миналата година България изнесе около 834 хиляди тона. Източникът на Ройтерс цитира лоши предварителни прогнози и за ечемика - спадане с 25% до 413 хил. тона при 550 хил. тона миналата година.

Земеделското министерство засега се въздържа да публикува официални данни за очакваната реколта с обяснение, че те ще са неточни предвид непрекъснато менящото се време. Вероятно данните ще бъдат огласени до две седмици, казва източникът на Ройтерс.
Случващото се в България не е изключение

Европейският институт "Стратежи грен" прогнозира намаляване заради сушата на реколтата в ЕС с 2.6 млн. тона.

Новини за рекордни цени на житото и драстично свиване на добивите за това лято идват от цял свят. На световните стокови борси житото струва с 69% повече спрямо съшия период на миналата година заради суша в големи производители като Украйна, Русия, Австралия и Канада, но още и в Аржентина и части от Китай. До октомври цените може да се покачат с още 50%, движени от световния дефицит, каза пред агенция "Блумбърг" Грег Смит, изпълнителен директор на компанията "Глоубъл комодитис". В момента имаме много малки запаси, вероятно най-ниските от 1962 г. насам, в комбинация със крайности във времето - суша в Австралия и Източна Европа и твърде много валежи в САЩ, допълва Смит. През миналата седмица в нивите във важни щати като Канзас, Оклахома и Тексас паднаха валежи шест пъти повече от обичайното, което попречи на комбайните и машините да започнат жътва на оцелялото от априлските слани. Австралия - третият по големина световен износител на зърно след САЩ и Канада, обяви във вторник прогноза за намаляване на тазгодишния добив поне с 10%. Суша продължава да съсипва реколтата в Западна Австралия, където се произвеждат 35% от реколтата в страната, и затова добивите са на 12-годишен минимум.

В Украйна са поразени близо 60% от площите

Украйна, осмият по големина световен износител през 2006 г., съобщава, че близо 60% (около 10 млн. хектара) от площите с жито страдат сериозно от сушата, а поне 800 хил. хектара са мъртви. Поради това официалните прогнози на Киев за 2007 г. са занижени с една трета. Страната страда от най-лошата суша от 100 години насам и районът на Херсон в сърцето на зърнодобивния център е сред най-тежко засегнатите. Дори оцелялото е толкова хилаво, че класовете съдържат под една четвърт от нормалното и има места, даващи мизерните 1.5 тона от 10 хектара. Фермерите твърдят, че през миналата година са събрали по 3.5 тона от хектар, а тази очакват 0.15 тона.

Това означава, че властите в Киев ще се въздържат от износ поне до напълването на държавния резерв, а страната е един от големите фактори на световния пазар - през предходния сезон тя е изнесла почти 6.5 млн. тона жито, най-вече към Испания.

Същото се случва и в житницата в Южна Русия - заради сушата загубите са между 20 и 50%. През 2007-2008 г. износът ще бъде свит до 8-10 млн. тона при 13 млн. тона в предходния сезон, съобщи във вторник министърът на земеделието Алексей Гордеев. Той допълни, че предстои среща с украинците за изработване на координирана политика по експорта от двата най-големи черноморски износителя.

Индия - вторият в света производител на жито, сега може да съжалява, че през май се е отказа от търг за внос на 1 млн. тона на цена 236 долара за тон. Изглежда, властите ще бъдат принудени да купуват още повече и на цени поне с 15% по-високи, т.е. някъде около 300 долара, коментира пред Ройтерс представител на една от кандидатствалите фирми. Страната има запаси, за да покрие нуждите си до април 2008 г., и добри прогнози за тазгодишната реколта. Вносът обаче е неизбежен, за да може да се задържат цените на хляба.

Пазарът е много напрегнат, правителството се готви да внесе 5 млн. тона, а подобни количества само допълнително нажежават световните цени, особено предвид това, че австралийското зърно няма да излезе на борсите преди октомври.

По информацията за състоянието на посевите, която беше представена пред консултативния съвет по зърното преди две седмици, сушата е оставила без зърно около 67 хил. декара пшеница (0.6% от площите), а при ечемика - 22 хил. дка (1.3%). Една трета от пшеничните посеви са в незадоволително състояние, в средно - близо 44 на сто, а в добро до много добро - едва малко над 22%. Такъв е делът и на добрите посеви ечемик, в средно положение са 41%, а незадоволителни са над 35 на сто.

Окончателните данни за пораженията ще бъдат известни в края на месеца, но според стопаните са засегнати около 60 на сто от площите. Те очакват добивите да са три пъти по-ниски - вместо 300 - 400 кг от декар прогнозите са за 100 - 150 кг. Над 10% ще са по ниски добивите от плодове и зеленчуци. Най-тежко засегнати от оскъдните дъждове са областите Русе, Разград и Велико Търново. С пшеница и ечемик през есента бяха засети малко над 11 млн. дка. Напълно пропадналите площи от пшеница ще бъдат компенсирани с 45 лв. на декар, а за ечемик - 40 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg