Понижени очаквания на мениджърите от търговията и услугите

366
Понижени очаквания на мениджърите от търговията и услугите

През юли 2008 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.9 пункта, в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-ниските оценки на мениджърите в търговията на дребно и сектора на услугите. Бизнес климатът в страната остава благоприятен, като стойността на показателя е с 18.7 пункта над дългосрочната си средна, посочват от Националния статистически институт.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” през юли запазва нивото си от предходния месец. Мненията за настоящото бизнес състояние на предприятията са по-умерени, в сравнение с юни, като очакванията на селскостопанските ръководители за следващите шест месеца са то да се подобри.

През юли средното натоварване на мощностите в промишлеността е 74.4%, което е с 1.3 пункта под априлското равнище. Оценките за конкурентната позиция на предприятията, както на вътрешния пазар, така и на пазара във и извън страните от Европейския съюз, се подобряват, в сравнение с три месеца назад. Очакванията на мениджърите за износа през следващите три месеца са той се запази (76.6% от предприятията) или да се увеличи (18.2%).

Относно продажните цени около една четвърт от предприемачите в отрасъла предвиждат увеличение през следващите три месеца.

През юли 2008 г. стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна. Равнището на съставния показател “бизнес климат” се покачва с 4.0 пункта спрямо предходния месец поради повишения оптимизъм в оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и в очакванията за шест месеца напред. Предвижданията за строителната активност са тя да се увеличи (47.4% от предприятията) или да остане същата (48.7%), като се прогнозират и повече нови поръчки през следващите шест месеца. Същевременно обаче последната анкета отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Основен фактор, затрудняващ дейността на предприятията, е конкуренцията в отрасъла, като със съществен негативен ефект са също недостигът на работна ръка, цените на материалите и финансовите проблеми.

През юли делът на строителните предприемачи, очакващи повишение на продажните цени, е 44.0% при 41.8% през юни.

Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” пада с 3.4 пункта, в сравнение с предходния месец. Това понижение се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Подобно изместване на мненията се наблюдава и по отношение на очакванията за поръчките към доставчици и продажбите през следващите три месеца. С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да бъдат конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени нараства делът на мениджърите, които предвиждат тяхното покачване през следващите месеци.

През юли стопанската конюнктура в сектора на услугите остава сравнително благоприятна. Съставният показател “бизнес климат” се задържа над дългосрочната си средна стойност, макар че през последния месец се понижава с 5.5 пункта. Това намаление се дължи главно на изместване на прогнозите на мениджърите по отношение на очакваната бизнес ситуация в посока от “подобрение” към “запазване на същата”.

Анкетата отчита леко нарастване на балансовия показател за търсенето на услуги (с 0.6 пункта), като предвижданията за следващите три месеца се изместват към по-умерените мнения за запазване на същото равнище на търсене - 52.8% от анкетираните през юли срещу 49-0% през юни.

Дейността на предприятията от сектора на услугите се затруднява предимно от конкуренцията в бранша (според 55.5% от ръководителите на предприятия), като същевременно се засилва влиянието на несигурната икономическа среда (по мнение на една четвърт от тях).

В сектора на услугите няма инфлационни очаквания.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg