Популизмът застрашава напредъка и репутацията на България

296
Популизмът застрашава напредъка и репутацията на България

Равнището на развитие на демокрацията и пазарната икономика в България може да се оцени в международен мащаб като относително добро, но в сравнение с непосредствените й съседи, в момента то е средно. Това показва публикуваният днес в Берлин трансформационен индекс на германската фондация "Бертелсман", изготвен въз основа на сравнително изследване, в което са включени 125 държави в преход, предаде БТА.

В класацията за равнището на развитие България заема 15-о място, а по отношение на политическия мениджмънт страната е поставена на 13-о място. Повечето от новите страни членки на ЕС и развиващи се страни като Корея, Чили или Уругвай, получават по-добра оценка.

Според трансформационния индекс на "Бертелсман" България е най-бедната страна от ЕС. Основната задача на правителството ще бъде да се промени това състояние и да се запази стабилният растеж. Индексът на фондация "Бертелсман" препоръчва премахване на бюрократичните пречки, най-вече на трудовия пазар, с цел повишаване на инвестиционната готовност на чуждестранните фирми, които играят съществена роля за икономическия напредък на България.

Във вътрешнополитически план се отбелязват нарастващ национализъм и популизъм, както и формиране на все по-силна неприязън към малцинствата. Тези процеси застрашават политиката на етническа интеграция, която досега се приемаше за успешен модел. По тази причина правителството в София трябва да засили действията си тъкмо в тази област, предвид предстоящите преговори за разширяване на ЕС.

Процесът на икономическа трансформация в Източна и Югоизточна Европа е в доста напреднала фаза. Въпреки това, между отделните страни продължават да съществуват големи разлики в равнището на доходите и степента на социално неравенство. Особено в бедните страни от Югоизточна Европа е много силно изразена социалната изолация, бедността и проблемите в здравеопазването и образованието. Босна и Херцеговина е на последно място в групата, страната обаче е на над средното равнище в световен мащаб. По качество на икономическата си система първенецът Чехия има съвсем малка преднина пред Естония и Словения.

Източна и Югоизточна Европа се отличават от другите региони в света с перспективите за членство на страните в ЕС като важен стимул в процеса на политически и икономически реформи. Не на последно място, поради относително високото образователно равнище, сравнително слабо изразените социални противоречия и активното гражданско общество, Източна и Югоизточна Европа е най-успешният регион в преход в света.

Трансформационният индекс на фондация "Бертелсман" анализира и оценява качеството на демокрацията, пазарната икономика и политическото управление в 125 развиващи се страни и държави в преход.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg