Поскъпване на плодовете и зеленчуците през април

1260
Поскъпване на плодовете и зеленчуците през април

Запазват се тенденциите на сезонно поскъпване на плодовете и зеленчуците, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през изминалия месец.

По-силен възходящ тренд за месеца е отчетен при цените на ябълките, портокалите и оранжерийните домати, а при оранжерийните краставици е отчетен спад. Спрямо месец март оранжерийните домати са поскъпнали с 18%, портокалите - 17% и ябълките - 15%, а краставиците са поевтинели с 24%.

През април тенденцията на покачване на цената на едро на захарта придобива затихващ характер, засилва се тенденцията на намаляване на цената на олиото. Цените на млечните произведения продължават плавно да се покачват, но при движението на цената на кашкавала и маслото е отчетен по-слаб ръст в сравнение с предходния месец. През месец април спрямо месец март е регистрирано леко покачване на цената на рибата.

Запазва се тенденцията от последния месец на покачване на цената на захарните изделия, като спрямо предходния месец цената на обикновените вафлите се е повишила с 5.6%. Спрямо същия месец на миналата година цените на по-голяма част от хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта ( с 56 % ), олиото( с 44.5 %) и брашното ( с 53%), а при цената яйцата е отчет спад на годишна база. През април 2011 г. в сравнение с април 2010 г. са отчетени значително по-високи цени на картофите, чесъна (ръст от около 70 - 80%), ябълките и зелето (с около 40%) и лек спад на годишна база при цените на оранжерийните краставици и лимоните.

През последната седмица на този месец индексът на тържищните цени достига най-високата си стойност от началото на 2010 година насам - 2.023. Наблюдението на движението на цените на едро през последната седмица на април, спрямо предходната, показва, че през изтеклата седмица цените на захарта и брашното се стабилизират на нивото от предходната седмица. Запазва се тенденцията на спад на цената на едро на слънчогледовото олио. Цените на млечните произведения, както и на ориза и варивата остават стабилни. При трайните колбаси е отчетено известно поскъпване средно с около 2%.

Тенденциите при движението на цените на плодовете и зеленчуците през седмицата са разнопосочни, като по-чувствително поскъпване се наблюдава при оранжерийните домати (около 4%), портокалите (около 10%) и картофите (средно 3%). Спад на седмична база е регистриран при оранжерийните краставици - около 6%, и ябълките средно с 2%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg