Посланик Уорлик подкрепи идеята на сините за фискален борд

846
Посланик Уорлик подкрепи идеята на сините за фискален борд

Икономическата ситуация е сложна и всяка страна е уникална за това как се справя с икономическата криза. Това, което за България е проработило, е именно фискалната отговорност. С тези думи американският посланик у нас Джеймс Уорлик по същество подкрепи идеята за създаване на фискален борд в България.

Посланик Уорлик се среща днес с ръководството на СДС и даде съвместен брифинг с председателя на синята партия. "Въвеждането на фискален борд няма алтернатива", категоричен бе за пореден път Мартин Димитров. На въпрос дали е приложима идеята за фискален борд у нас американският посланик отговори, че това е решение, което трябва да се вземе от парламента, правителството и българските граждани.

Основната тема на разговор между ръководството на СДС и американския посланик днес бе за бюджета, финансовата стабилност и идеята за въвеждане на фискален борд в България. "Мярка, която ще доведе до намаляване на лихвените проценти, повече инвестиции, нови работни места и дългосрочна стабилност", каза Мартин Димитров. "За да покажем, че България няма да последва сценария на Гърция и Румъния, че ще запазим стабилността, ще излезем от кризата и ще постигнем висок икономически растеж", добави той.

Дефицити трябва да се допускат само в ситуация на криза и природно бедствие, направи уговорка той. България трябва да търси приоритетно ориентация към ЕС и САЩ, към т.нар. западни ценности - нещо, което ни се струва, че през последните месеци е позагубено, смята Мартин Димитров.

По много въпроси имахме различия между Синята коалиция и кабинета, сега отново имаме ситуация, при която предложение на СДС трудно стига до правителството, смята синият лидер. Затова от централата на "Раковски" 134 са решили да предупредят за това посланици на партньорски държави и представители на международната общност. "Виждаме примери на ненужни разходи на правителството, които утежняват положението", добави Мартин Димитров.

"Нищо общо няма да правим с БСП и ДПС засега, за нас вот на доверие и съответно - вот на недоверие ще има на следващите президентски и местни избори". Така синият лидер отговори на въпроса дали Синята коалиция ще подкрепи инициирания напоследък вот на недоверие към правителството на Борисов.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets one year after the crisis
# 0
10:09 | 15 September 2010
Фискален борд може да бъде полезен за правителството, тъй като дефицита в бюджета затруднява работата на самото правителство. Една от най-важните причини за излизането на страната от икономическата разруха през последното десетилетие на миналия век беше въвеждането на валутния борд. В сегашната икономическа ситуация на икономическа депресия, характеризираща се с слаба икономическа активност и сравнително малки повишения на икономическите показатели и борсовите индекси, приоритетите в икономическата политика трябва да са насочени към развитието на промишлеността. Според основните принципи на пазарната икономика, принадената стойност на капитала се създава в сферата на производството. При развита индустрия, стимулирана от ниските лихвени проценти, ще се увеличи износа на страната, ще се намали безработицата, ще бъдат отчетени увеличения в другите основни икономически показатели през следващите тримесечия. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg