Последен ден за подаване на годишните данъчни декларации

930
Последен ден за подаване на годишните данъчни декларации

На 2 май приключва кампанията за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите на физически лица.

В декларацията задължително трябва да се впишат и заемите между физическите лица на стойност над 10 000 лв., включително и в случаите, когато лицето няма получени доходи за деклариране. Изискването обаче не задължава гражданите да декларират банковите си кредити.

До днес могат да подадат коригиращи декларации физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, включително и извършвалите дейност като еднолични търговци, които са подали годишна данъчна декларация за 2010 г. и в нея са отразили като доход/приход изплатените им през 2010 г. държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от държавния бюджет и от европейските фондове, които са за 2009 г. или за предходни години.

Съгласно промените в закона, тези доходи/приходи не се облагат с данък, но следва да се декларират в годишната данъчна декларация.

Коригираща декларация могат да подадат и наемодателите, които са пропуснали да обявят част от сумите, получени от техните наематели.

Самоосигуряващите се лица подават годишна декларация образец 6 за дължимите вноски по осигурителни фондове за 2010 г., като срокът за подаване на декларацията и срокът за заплащане на тези задължения е също 2 май 2011 г.

До 2 май фирмите, които са изплатили доходи през 2010 г. на физически лица, различни от тези по трудов договор, са длъжни да декларират пред Националната агенция за приходите (НАП) данни за изплатените суми. Агенцията сравнява тези данни с доходите, описани от физическите лица в техните годишни декларации.

Санкциите за непредставяне на данни за изплатени суми на физически лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката са в размер до 250 лева. Глобата се налага за всяко недекларирано физическо лице, на което са изплатени доходи различни от изброените по-горе.

Източник: bTV

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg