Последни 9 дни за плащане на данъци

1013
Последни 9 дни за плащане на данъци

© Pixabay

Само 9 дни остават за подаване на годишните данъчни декларации за доходите от 2016 г. и за плащане на дължимите налози. Тази година крайният срок за пускане на декларациите е 2 май, защото 30 април е неделя, а 1 май е официален почивен ден.

Най-лесно и бързо данъчните декларации може да се подадат по интернет, като допълнително удобство е, че това може да се направи и през почивните дни. За целта можете да използвате електронен подпис или безплатен персонален идентификационен код, който се взима от офис на НАП, посочва вестник "Стандарт".

Пускането на данъчната декларация по интернет има няколко предимства. Първото е, че пестите много време и не се налага да ходите до офиса на НАП, а можете да пуснете формуляра, когато намерите време - в почивен ден, рано сутрин или късно вечер.

Другото съществено предимство е, че не може да допуснете грешка при изчисляване на дължимия данък, защото това става автоматично, след като въведете данните за получените доходи, внесените осигуровки, платените авансови налози и ползваните облекчения. Освен това пускането на декларацията по интернет е напълно безплатно, за разлика от изпращането й по пощата, за което трябва да платите такса за препоръчано писмо.

Ако нямате ПИК (персонален идентификационен код), може да използвате декларация с баркод. За целта тя трябва да се свали от сайта на НАП, да се попълни "офлайн" на компютъра, след това да се разпечата, подпише и изпрати до НАП по пощата или да се подаде лично в офиса на НАП по постоянен адрес.

При тази декларация изчисляването на данъка също става автоматично, а при отпечатването й върху нея се генерира баркод с цялата информация. В НАП само сканират баркода и цялата информация влиза в информационната система на агенцията, което пести време за обработка на данните.

Самото плащане на дължимия данък за довнасяне по годишната данъчна декларация също трябва да стане до 2 май, като може да се направи в клон на всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва само кода за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет".

Данъците може да се платят и по интернет през сайта на НАП, като за целта е необходима и регистрация в ePay.bg, или като ползвате личното си интернет банкиране. Парите може да се изпратят и с пощенски запис. В офисите на НАП има банкови гишета, където плащането на годишния данък върху доходите на гражданите е безплатно - не се събират банкови такси.

Повече информация за попълването и подаването на данъчни декларации, както и за плащане на налозите, може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg