Последни сме по разпространение на широколентов интернет

775
Последни сме по разпространение на широколентов интернет

България и Румъния остават страните с най-слабо разпространение на широколетнов интернет - с такъв разполагат едва 13 на сто българските и румънските граждани, докато средният процент за Европейския Съюз доближава 25. Това гласи годишният доклад на Европейската Комисия за състоянието на телекомуникиционните пазари.

За България е отбелязано още, че алтернативните доставчици на широколентов интернет са изправени пред бариери от основния оператор на мрежата. Подобна констатация има и за фиксираните телефонни линии у нас, за които е записано още, че основният оператор в някои случаи заменя аналоговата връзка с цифрова, която обаче е с по-ниско качество и по-ограничен обхват на услугите.

За мобилните комуникации у нас е отбелязано, че все още цените за разговори между отделните оператори остават високи спрямо средните в Европейския Съюз - и че това принуждава някои български граждани да поддържат абонамент при два или 3 GSM оператора.

Еврокомисията смята, че след намаляването на състава на Комисията за регулиране на съобщенията от 9 на 5 души, липсва правна сигурност за нейната структура и състав. От Европейската Комисия заявяват още, че ще следят отблизо развитието на съдебните процедури около конкурсите за първите мултиплески в България, за да гарантират спазване на принципите за прозрачност и недискриминация.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg