Последното вето на Първанов ще е за пенсионната реформа

1712
Последното вето на Първанов ще е за пенсионната реформа

Президентът Георги Първанов най-вероятно ще наложи вето върху текстовете от закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 г., който регламентираха увеличаването на пенсионната възраст от 2012 г.

Това стана ясно от думите на лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ Константин Тренчев и Пламен Димитров след срещата им с държавния глава, която беше по тяхна молба, предаде БТА

В началото на срещата Първанов каза, че след допълнителни консултации ще реши дали да наложи вето.

Възрастта за пенсиониране ще се увеличава от 31 декември 2011 г. с по четири месеца всяка година до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете, решиха вчера депутите, след като приеха промяна в Кодекса за социално осигуряване с проектобюджета на ДОО за 2012 г.

Именно заради пенсионната реформа синдикатите организираха национален протест на 30 ноември, а подготвят и нов.

Президентът счете нашите мотиви за основателни, аргументирани и ще упражни своето конституционно право на вето върху тази част от закона, каза Тренчев. Той допълни, че се очаква днес в късния следобед или най-късно в понеделник президентът да се произнесе.

Реформите в пенсионната система започнаха с волята, съгласието и активното участие на двата синдиката през 2000 г. при едно правителство, което беше решено да прави реформи и ги започна с доста жертви, които хората понесоха, каза Пламен Димитров. Той цитира данни, според които от 2001 г. досега пенсионната възраст у нас се е увеличила с 5 г. за жените и с 3 г. за мъжете, стажът, който се изисква за пенсия се е увеличил с 14 г. за жените и с 12 г. за мъжете.

Двата синдиката винаги са били двигателите на реформата в пенсионната система, ние заложихме тристълбовия модел, модерната пенсионна система, който има България за разлика от много други държави, в т ч. и от страни от "стара" Европа, ние вървим напред с всички мерки, но не ние вземаме решенията, който генерират дефицити, изтъкна Димитров.

Новата мярка за увеличение на възрастта за пенсиониране с по четири месеца ще донесе през 2017 г. кумулативен ефект от икономии от 300 млн.лв. Димитров посочи,че милиардите икономии, за които говори финансовият министър идват от другите мерки – 1.4 млрд. лева е икономията от това, че няма да се ползва швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите, още 400 млн.лв идват от това, че няма да бъде увеличавана тежестта на всяка година стаж във формулата за изчисляване на пенсиите.

Синдикатите са поискали още държавния глава да излезе със становище и позиция по продължаващия конфликт в БДЖ и по отношение на заплахите, които стачката в железниците генерира за националната сигурност.

Те настояват да предложи на правителството да бъде свикан Консултативния съвет за национална сигурност, на който да бъдат коментирани икономическите и социални предизвикателства и заплахи в страната.


Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Пенсионната реформа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg