Потребителското доверие се покачва със 7.8 пункта за три месеца

364
Потребителското доверие се покачва със 7.8 пункта за три месеца

През април 2007 г. показателят "доверие на потребителите" се покачва със 7.8 пункта спрямо януарското си равнище, като при градското население увеличението е 9.1 пункта, а при селското - 5.4 пункта, съобщава НСИ.

Мненията на потребителите относно настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца, а така също и очакванията им за следващите дванадесет месеца са по-благоприятни, като балансовите показатели нарастват спрямо предходното (януарското) наблюдение съответно с 3.4 и 11.6 пункта.

През април се подобрява и общата балансова оценка за бюджета на домакинствата (с 4.2 пункта), като това подобрение е по-силно изразено при селското население. Общо като относителен дял намаляват "затъващите в дългове" (с 2.0 пункта) и "свързващите двата края" (с 2.1 пункта) за сметка на тези, които "спестяват малко" (увеличение с 3.7 пункта).

В сравнение с изразените преди три месеца мнения, априлското наблюдение показва и по-благоприятни оценки за общата икономическа ситуация в страната както по отношение на настоящото й развитие, така и в перспектива за следващите дванадесет месеца.

Продължава благоприятната тенденция в очакванията за нивото на безработица през следващите дванадесет месеца (5.6 пункта намаление на балансовия показател спрямо януарското равнище).

Последната анкета на НСИ регистрира също повишени очаквания на потребителите относно спестяванията и намеренията за покупки на предмети с дълготрайна употреба през следващите дванадесет месеца. Положителни са промените и в стойностите на балансовите показатели, свързани с разходите за подобрения в дома през следващите дванадесет месеца и с покупката на кола през следващите две години.

Същевременно обаче, анкетираните продължават да считат, че потребителските цени се покачват, като тази тенденция се забелязва от юли 2006 година. Априлското наблюдение показва изместване в очакванията на потребителите за инфлацията през следващите дванадесет месеца от "по-бързо" към "същото" или "по-бавно" темпо на увеличение на цените, което води до понижение на балансовия показател с 11.2 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg