Потребителското доверие у нас се покачва

718
Потребителското доверие у нас се покачва

През юли 2012 г. общият показател „доверие на потребителите” се покачва със 7.8 пункта спрямо априлското равнище, като при населението в градовете увеличението е 9.1 пункта, а сред населението в селата - 4.6 пункта, сочат данните на Националния стастически институт (НСИ).

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение.

В сравнение с април, се наблюдава и намаление на песимизма в оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца и в очакванията им за следващите дванадесет месеца.

През юли живеещите в градовете считат, че бюджетът на техните домакинства понастоящем е относително по-добър, в сравнение с три месеца по-рано (повишение на балансовия показател със 7.4 пункта), докато сред населението в селата се наблюдава влошаване.

Общата оценка на условията за спестяване при настоящата икономическа ситуация в страната продължава да бъде неблагоприятна, но по отношение на следващите дванадесет месеца се очаква известно подобрение.

Потребителите са на мнение, че и през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо, като инфлационните им очаквания се запазват и за следващите дванадесет месеца.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца очакванията се изместват към запазване или незначително намаление.

Последната анкета отчита лек оптимизъм в общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупки на предмети за дълготрайна употреба. През юли се регистрира и повишение на стойността на балансовия показател относно намеренията за такива покупки през следващите дванадесет месеца.

По-високи са и балансовите оценки, свързани с разходите за „подобрения в дома”, както и намеренията за „покупка на кола” и за „покупка или построяване на жилище (вила)” през следващите дванадесет месеца.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

нищо неестествено няма
# 0
11:08 | 6 August 2012
след понижение следва покачване
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg