Потреблението на найлонови торбички пада

1111
Потреблението на найлонови торбички пада

Продуктовата екотакса за торбички с дебелина под 15 микрона от 15 ст. на брой бе въведена от началото на октомври

С между 50 и 70% е спаднало потреблението на найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона след въвеждането на продуктовата екотакса от 15 ст. на брой от началото на октомври.

Това отчетоха на пресконференция от Българска асоциация "Полимери" (БАП), която обединява производителите на торбички у нас.

Екотаксата бе въведена с наредба на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и заради нея цената на торбичка с дебелина под 15 микрона на пазара трябва да е минимум 16 ст.

От началото на следващата година тя се увеличава на 35 ст. за брой, като целта е да се ограничи потреблението на тънките найлонови торбички, които замърсяват околната среда.

От асоциацията отбелязаха, че са се насочили към производството на два пъти по-плътни полиетиленови торбички, които не се облагат с екотакса и цената им е 2.5-3 ст.

С около 15-20 на сто се е увеличило производството на пликове без дръжки, които наредбата също не третира. Производителите декларираха готовността си да спазват законовите разпоредби и да работят в сътрудничество с екоминистерството.

 

Основното им опасение е, че наредбата "удря" само фирмите, които работят "на светло". Според тях е необходим контрол върху нерегламентирания внос на тънки торбички и върху цената, на която те се продават в магазините.

По закон, контролът се извършва от регионалните инспекции по околна среда и води (РИОСВ). В асоциацията са получили сигнали за измамници, които се представят за проверяващи спазването на наредбата в малки търговски обекти, от Сандански, Кърджали, София, Нова Загора.

Официално все още не са започнали проверките от РИОСВ, тъй като е договорен гратисен период, подчерта Антоанета Перникова, изпълнителен директор на БАП.

От асоциацията апелираха и за повишаване културата на потребление на торбичките, за тяхното събиране и рециклиране. Ако те се събират, могат да се рециклират до 27 пъти с влагането на до 10% свеж полиетилен, обясни представител на голяма фирма производител.

Договорът за концесия на пистите в Банско с фирма "Юлен" е абсурден и трябва да бъде актуализиран във всичките му клаузи, каза след заседанието на кабинета министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Сега експерти на екоминистерството и на фирма "Юлен" са извадили големите карти и обсъждат колко дълги всъщност са пистите в района - дали са 90 или 130 км, добави министърът.

В момента, в който стигнем до консенсус, надявам се да не стигнем до съдебен договор, ще има предоговаряне на условията по договора, уточни Караджова.

По думите й до месец, месец и половина ще бъдат решени техническите въпроси в спора.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...