Потреблението – основен проблем пред икономиката на България

954
Потреблението – основен проблем пред икономиката на България

Потреблението остава основен проблем пред икономиката ни, заяви пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Намалялото потребление вреди на икономиката. Има и положителни сигнали, но ситуацията остава тежка, а предизвикателствата са големи", призна министърът.

Един от тези положителни сигнали е увеличаването на преките чуждестранни инвестиции. По данни, цитирани от Добрев, за първото полугодие ръстът там е седем пъти спрямо същия период на миналата година. Така в момента преките чуждестранни инвестиции в България възлизат на около 470 милиона.

За насърчаването им правителството ще приеме нов закон, който вече е предложен за обществен дебат.

"Законопроектът дава допълнителни насърчителни мерки за инвестиции в страната. Една от най-важните е тази, че инвеститори, които разкрият работни места в страната, създадат определено производство и наемат хора за период от две години, ще бъдат освобождавани от заплащане на осигуровки от страна на работодателя за тези наети лица.

Това означава, че ще намалим реално разходите за човешки ресурси с около 18% за първите две години", обясни Добрев.

В момента основната ни конкуренция за привличане на инвестиции е Сърбия, която дава субсидия между 5 и 10 хиляди евро на разкрито работно място. Румъния също има своя схема за насърчаване на чужди инвестиции.

Според Добрев с мерките, които предприема правителството, ще се превърнем отново в държавата, която дава най-добрите условия за привличане на чуждите инвеститори.

"Те няма да се отрази негативно на бюджет, ефектът като цяло ще е положителен", смята министърът.

Добрев коментира, че замразяването на цените крие риск стоките да поскъпнат след изтичането на мораториума. Това е краткосрочно решение, което не решава дългосрочно проблема, добави той.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg