Потвърждаваме кандидатурата си в ОИСР

865
Потвърждаваме кандидатурата си в ОИСР

Правителството ще потвърди пред Секретариата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) кандидатурата на България за членство в организацията, реши на редовното си заседание днес Министерски съвет.

Основната задача на ОИСР е изграждането на силни икономики в страните-членки, подобряване на ефективността, стимулирането на пазарните отношения, развитие на свободната търговия и принос към развитието на индустриализираните и развиващите се страни.

Организацията осигурява форум на правителствата да дискутират, развиват и усъвършенстват икономическата и социалната си политики, да намират отговори на общи проблеми и да координират вътрешната и международната политика в определени области.

Отношенията на България с ОИСР се активизират в периода след 2000 г., но все още остават ограничени – страната ни има статут на наблюдател в Комитета по конкуренция, а през 2011 г. отправи искане за предоставяне на статут на наблюдател и в Комитета по статистика.

Членството в организацията ще повиши доверието в българската икономика от страна на международните финансови среди и инвеститори.

То ще засили също ролята на България в региона на Югоизточна Европа като призната икономика, която участва активно във формирането на политиките и прилагането на добрите практики на регионално равнище.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg