Повече оптимизъм в секторите строителство и услуги

511
Повече оптимизъм в секторите строителство и услуги

През януари 2010 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 3.1 пункта в сравнение с предходния месец. Подобрението се дължи на по-оптимистичните нагласи на стопанските ръководители от строителството и сектора на услугите, информират от Националния статистически институт.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" запазва равнището си от декември 2009 година. През януари са влошени оценките за настоящото бизнес състояние на предприятията, но за следващите шест месеца мениджърите имат по-оптимистични очаквания за своя бизнес. По отношение на заетостта предприятията предвиждат съкращаване, но с по-бавни темпове.

По-песимистичните оценки за настоящото бизнес състояние са съпроводени с понижени оценки за производствената активност, осигуреността с поръчки и конкурентните позиции на предприятията на местния и външния пазар.

През януари предприятията посочват, че основни проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене както от страната, така и от чужбина.

Средното натоварване на мощностите в промишлеността през януари остава без промяна в сравнение с октомври миналата година. Спрямо януари 2009 г. обаче има намаление от 6.1 пункта.

По отношение на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца не се очаква повишение.

Строителство. През януари съставният показател „бизнес климат в строителството" се покачва с 9.7 пункта спрямо предходния месец главно поради по-оптимистичните очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца (балансовият показател нараства с 18.8 пункта). Същевременно прогнозите за дейността през следващите три месеца също са благоприятни (балансовият показател се покачва с 18.4 пункта), а очакванията за поръчките през следващите шест месеца съществено се подобряват. За следващите три месеца обаче продължава да се очаква по-нататъшно намаление на персонала, но с по-бавно темпо.

По отношение на настоящето оценките на мениджърите за строителната активност са, че тя продължава да се свива, а осигуреността на производството с поръчки - да намалява. Най-сериозни фактори, затрудняващи дейността на предприятията, са финансовите проблеми и несигурната икономическа среда, следвани от недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени анкетата продължава да отчита очаквания за намаление на цените.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" през януари приблизително запазва равнището си от предходния месец. Настоящата бизнес ситуация в предприятията е оценена от мениджърите като малко по-добра в сравнение с декември 2009 г., но техните очаквания за следващите шест месеца са по-песимистични. По мнение на търговците на дребно продажбите през последните три месеца са намалели, като очакванията за тях, както и за поръчките към доставчиците и персонала, са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда, влошеното търсене и конкуренцията в бранша продължават да са факторите, които затрудняват дейността на предприятията, като тяхното влияние през януари е по-силно в сравнение с предходния месец.

Мениджърите прогнозират, че продажните цени в търговията на дребно ще останат непроменени през следващите три месеца.

Услуги. През януари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 5.9 пункта в сравнение с декември м.г. поради по-добрите оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и по-оптимистичните им очаквания за следващите шест месеца. През последните три месеца търсенето на услуги, както и заетите в сектора, са намалели. В очакванията за следващите три месеца обаче се отчита известен оптимизъм по отношение на търсенето, а по отношение на персонала не се очаква намаление.

Несигурната икономическа среда продължава да е фактор, затрудняващ дейността на предприятията от сектора на услугите, следван от конкуренцията в бранша.

По отношение на цените в сектора продължава да има очаквания за понижение през следващите три месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg