Повече от 16 хиляди безработни са станали лични или социални асистенти през 2006-а

380
Повече от 16 хиляди безработни са станали лични или социални асистенти през 2006-а

Общо 16 513 безработни лица са станали лични и социални асистенти на хора с увреждания през 2006 година по програмата на Министерството на труда и социалната политика „Асистенти за хора с увреждания”, сочи отчетът за изпълнението на програмата.

Тя е един от най-мащабните проекти на МТСП и е насочена към осигуряване на качествена грижа за хора с трайни увреждания в семейна среда чрез дейностите „Социален асистент” и ”Личен асистент”, информират от Министерството на труда и социалната политика.

Общо 13 955 безработни от цялата страна са станали личен асистент на хора с увреждания, според отчета.

За да бъдат включени в програмата „Личен асистент”, кандидатите трябва да са безработни лица, подпомагани с помощи, или полагащи постоянни грижи за хора с увреждания или тежко болни лица. Те трябва да са в работоспособна възраст, да са членове на семейството или роднини по възходяща и низходяща линия до втора степен, да живеят в едно и също населено място с лицето, за което ще полагат грижи и да не получават пенсия, или да не са придобили право на пенсия.

Лицата, които искат личен асистент, трябва да са с 90 или повече от 90 на сто трайно намалена работоспособност с определена чужда помощ, да са деца с 50 или повече от 50 на сто намалена възможност за социална адаптация, или да са лица или деца, изведени от специализирана институция за лица с увреждания.

Други 2558 безработни са получили заетост като социален асистент през 2006 г., сочи още отчетът на програмата. Безработните, които могат да бъдат включени в програмата, трябва да са в трудоспособна възраст, да не получават или да не са придобили право на пенсия, да бъдат обучени за работа с хора с увреждания.

Лицата, които искат личен асистент трябва да са с 90 или над 90 на сто трайна намалена работоспособност с определена чужда помощ, да са деца с 50 или повече от 50 на сто намалена възможност за социална адаптация с определена чужда помощ, или да са тежко болни самотни хора със затруднено самообслужване, удостоверено с протокол на лекарска комисия за представяне пред ТЕЛК.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...