Повече от два милиона лева дължат фирми на община Враца за местни данъци и такси

562
Повече от два милиона лева дължат фирми на община Враца за местни данъци и такси

Общо 2 150 653 лева са задълженията на над 500 фирми към община Враца за данък "сгради", такса "смет" и други местни данъци, съобщи на пресконференция кметът Тотю Младенов, цитиран от BTA.

Той уточни, че дълговете са натрупани от 2002 година до края на април тази година. По-голямата част от фирмите дължат между 20 хиляди и 150 хиляди лева, каза още Младенов и отбеляза, че всички, които имат задължения, ще бъдат публикувани на интернет-страницата на общината.

Преди месец врачанският кмет покани с писма длъжниците на среща, за да се договори разсрочване на задълженията. На поканата се отзоваха само 11 от фирмите, каза Младенов. С тях е договорено погасяване на дължимите суми за данъци и такси до края на годината.

По думите на Тотю Младенов най-големият длъжник към общинската хазна е неработещият торов завод "Химко"- с около един милион лева. Освен него общината вече е предала на Агенцията за държавни вземания десетина фирми. Още толкова ще бъдат предадени за принудително събиране на задълженията след края на юни, допълни той.

Тотю Младенов коментира, че общината е направила възможното за редовно плащане на местните данъци и такси. В началото на тази година Общинският съвет намали процента за данък "сгради" от 10 на 7.5 на сто и такса "смет" от 3 на 2.5 промили, като целта бе да се намали общата данъчна тежест преди всичко за местния бизнес, припомни той. Не можем обаче да толерираме повече некоректните платци към общинския бюджет, заяви в заключение Тотю Младенов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg