Повече от две трети от софтуера у нас все още е "пиратски"

419
Повече от две трети от софтуера у нас все още е

Делът на използвания в България нелицензиран софтуер е спаднал миналата година с един процентен пункт до 68 процента, съобщават от Business Software Alliance (BSA) - Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС).

След 3 поредни години (от 2003 г. до 2005 г.), отчитащи 71 на сто софтуерно "пиратство", през 2006 г. България отбеляза напредък и успя да снижи с 2 пункта нивото на използвания нелицензиран софтуер, достигайки 69 на сто, а през 2007 година до 68 на сто, информира БТА.

Поради бързо развиващия се и разширяващ се пазар на информационни технологии обаче, Докладът сочи, че загубите за софтуерната индустрия, генерирани от този процент възлизат на 63 млн. долара, с 13 млн. долара повече от предходната 2006 г.

Напредъкът, който бележи България в борбата с използването на нелицензирани продукти, особено след присъединяването на държавата към ЕС, се дължи на факта, че има политическа воля на правителството да се бори с интелектуалното пиратство и да предприема мерки в законодателството и правоприлагането, както и при формирането на адекватни обществени нагласи и култура на потребление на продуктите на интелектуална собственост, отчита асоциацията.

В ежегодния Доклад 301 на Службата на Търговския представител на САЩ, чиито данни бяха публикувани в края на април тази година, България запазва статута на територия, изключена от графата за наблюдение, заедно с Германия, Хонконг, Япония, Йордания, Нова Зеландия, Сингапур и Швейцария.

В доклада сред държавите с най-нисък показател на софтуерно "пиратство" са посочени САЩ - 20 на сто, Люксембург - 21 процента, Нова Зеландия - 22 на сто, Япония - 23 на сто, Австрия, Белгия, Дания, Финландия - 25 на сто, а сред държавите с най-висок процент - Армения, Бангладеш, Молдова, Азербайджан - 92 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg