Повече от един доставчик на газ за по-сигурен енергиен пазар

427
За да бъде сигурен енергийният пазар, трябва да има диверсификация на доставките на природен газ и да не се разчита само на един източник. Това каза заместник-помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Матю Брайза, който участва в кръглата маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията и инициативата за развитие на Югоизточна Европа, на тема "Енергийната сигурност", съобщи БТА.

Компанията "Газпром" осигурява 25 процента от доставките на газ за Европа, а в някои страни, между които и България, тя е единствен доставчик, каза Брайза. Според него това създава несигурност на пазара. Той посочи, че България е облагодетелствана от геополитическото си положение и би трябвало да се превърне в център за доставка на газ, тъй като тук се пресичат много газопроводни трасета.

Според Брайза, диверсификацията трябва да се извърши без усилията да се насочват само към един проект, а трябва да се насочат в няколко области. Той уточни, че желанието на САЩ европейските страни да имат повече доставчици на газ не е продиктувано от корпоративни интереси или от желание да се изтласка "Газпром" от пазара.

Ние искаме да работим с Русия в областта на енергетиката, радваме се, че "Газпром" дава толкова много газ на Европа и се надяваме да продължи да го прави, каза Брайза. Лошото е, че вместо да инвестира в разработване на нови газови полета и в поддръжка на газопроводната си мрежа, компанията използва около две трети от средствата си за придобиване на авоари в Европа, добави той.

Матю Брайза посочи, че това е така, защото Газпром е монополна компания, чиито действия не са продиктувани от пазарната логика, а от законите на руската Дума. Това прави разпределянето на средствата непрозрачно и буди тревоги, каза още той. Брайза уточни, че правителството на САЩ не се чувства комфортно с монополите, независимо от каква националност са и че полага усилия да наруши монопола и на фирми като Microsoft.

Според анализа на експерти от САЩ проектът "Южен поток" на "Газпром", при който газ ще се подава към Европа под Черно море, може да отнеме около 30 млрд. долара и това ще оскъпи многократно цената за крайния потребител.

Ето защо трябва да се търсят доставки от Азербайджан, Туркменистан, Египет, Иран, така че "Газпром" да бъде поставена в конкурентна среда, каза Брайза.

Възможността да идва повече газ към България е добра за нас, защото ние също сме потребител, макар и не краен, каза изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев. Той добави, че не е наясно с разчетите за разходите по проектите на "Газпром", но че тези проекти са продиктувани от стремежа на компанията да осигури надежден транспорт на доставките си. Дончев се съгласи с мнението на американските експерти, че сигурността на пазара на енергийни продукти в България ще стане по-стабилен, ако има повече доставчици.

Най-голям проблем за България обаче са не доставките, а ниската енергийна ефективност, посочи Дончев и припомни, че енергийната интензивност на страната е 8 пъти по-голяма в сравнение със страните от ЕС и 14 пъти по-голяма в сравнение със САЩ.

Изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков каза, че ако интензитетът на енергетиката се приравни към покупателната способност, то той ще бъде с 43 процента по-висок. От 2000 г. до 2006 г. се увеличава потреблението на нефт, но това на природен газ - не, отбеляза още той. Въпреки това не означава, че няма да се увеличава в бъдеще, добави Ерменков. Той посочи, че до 2020 г. България трябва да постигне трите 20 - 20 процента по-малко емисии на въглероден двуокис, 20 процента повече възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и 20 процента по-малко енергопотребление.

Американският посланик в България Джон Байърли каза, че САЩ е най-зависимата в енергийно отношение страна и затова провокира широк дебат по тази тема. Колкото повече се говори по темата за енергийните доставки, толкова по-добре, добави той. Не виждаме ясна стратегия в България по отношение на енергийната ефективност, отбеляза още посланикът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg