Повече пари от държавния бюджет за общините през 2020 г.

695
Повече пари от държавния бюджет за общините през 2020 г.

© Pixabay

За следващата година кабинетът залага на ръст на икономиката с 3..4%. Прогнозният Брутен вътрешен продукт се очаква да достигне 126.7 млрд. лева, през 2021 г. – 134.9 млрд., 2022 г. – 143.3 лв.

Това отчете финансовият министър Владислав Горанов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БГНЕС.

Очакванията са в периода 2020-2022 година да намалява безработицата и да стигне до 4%, за сравнение с нивата през тази година около 4.4 на сто.


Нестабилната геополитическа обстановка, по-силно от очакваното забавяне на икономическата активност в ЕС са основните рискове, които виждаме пред нашата икономика. Те могат да повлияят както на износа, така и на очакваното възстановяване на частните инвестиции, отчете Горанов.

Финансовият министър напомни, че за следващата година е заложено увеличение на 10% разходите за персонал. По отношение на данъчната политика, запазват се данъчните ставки през целия мандат на кабинета. Ще продължат и данъчните облекчения за земеделските стопани.

За 2020 г. през бюджета към общините ще бъдат трансферирани над 4.2 млрд. лв., или с 460 млн.лева повече спрямо тази година.

Смятам, че липсата на изненади в бюджета е добра новина. Чухме и такива критики. Запазваме данъчната тежест, държавният дълг намалява. Оптимисти сме, че всички управленски цели в мандата се изпълняват. Анонсираното намерение за средна заплата от 1400-1500 лева е постижимо и възможно, има достатъчно буфери“, обобщи в заключение Горанов.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че подкрепят разчетите за Бюджет 2020. Като недостатък той отчете, че липсват политики за демографско развитие, увеличение на капиталовите разходи в образованието за ремонти и нови общежития, за спортни зали и стипендии за специалности с очакван недостиг на пазара на труда.

Димитър Бранков от БСК заяви, че също подкрепят бюджета. Не подкрепят обаче заложения ръст на минималната заплата.

Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че добра тенденция е да не се променят корпоративните данъци. Добра мярка също е минималната работна заплата да се определя на ниво сектори. Не са разгледани обаче мерки за редуциране на неефективните държавни разходи.

Председателят на палатата предложи министерствата да не извършват разходи в нереформирани сектори. Такъв е железниците, които без реформи ще получат пари от концесията на летище София. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg