ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха състава на проектокабинета с втория мандат

7620
ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха състава на проектокабинета с втория мандат

© bulphoto.com

„Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС обявиха на съвместен брифинг в парламента състава на проектокабинета в рамките на втория мандат. 
 
Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС ще бъдат премиер и вицепремиер на ротация през девет месеца. В първите девет месеца министър-председател ще е Николай Денков, съобщава БТА.  
 
Предложеният Министерски съвет е в състав: 
 
Николай Денков - ротационен министър-председател за първите девет месеца
 
Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца
 
Асен Василев – вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите
 
Калин Стоянов - министър на вътрешните работи
 
Тодор Тагарев - министър на отбраната
 
Юлиан Попов - министър на околната среда и водите и председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка
 
Румен Радев - министър на енергетиката
 
Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството
 
Кирил Вътев - министър на земеделието и храните
 
Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията 
 
Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа
 
Иванка Шалапатова - министър на труда и социална политика
 
Атанас Славов - министър на правосъдието
 
Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката
 
Кръстю Кръстев – министър на културата 
 
Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията 
 
Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването
 
Зарица Динкова - министър на туризма
 
Александър Йоловски - министър на електронното управление
 
Димитър Илиев - министър на младежта и спорта

Ето и основните приоритети в програма им, по които имат взаимно разбиране и съгласие:
 
-  приемане от Народното събрание на приоритетни законопроекти с ключови реформи и решителност на изпълнителната власт за тяхното пълноценно прилагане
 
- прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на възможности за непрекъснат мониторинг от страна на обществото и обратна връзка, отваряне и споделяне на данните и от публичния сектор
 
- гарантиране на високо ефективни качествени услуги за гражданите и за фирмите, които да са лесно достъпни, бързи, проактивни, генериращи развитие и икономически растеж
 
- ускоряване на цифровизацията в публичния сектор, широко използване на нововъзникващи технологии и създаване на среда, стимулираща иновациите, стъпвайки на реализираното до момента
 
- изграждане на професионална и мотивирана администрация, способна на иновации, създаване на приобщаваща администрация, която функционира на база на равнопоставеност, справедливост и високи етични стандарти

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат кабинет с ротационни премиери Габриел и ДенковПредлага се сформиране на правителство с премиери на ротационен принцип за 18 месеца

"Новината от вчера е, че имаме състав на кабинет. Новината от днес е, че проведохме разговори и преговори за това как би трябвало да осигурим мнозинство за осъществяване на конституционната реформа". Това заяви в НС кандидатът за ротационен премиер от ПП-ДБ Николай Денков. "Много пъти е ставало дума, че само с промени в законите няма да бъде завършен целият процес", добави той, цитиран от БТА.

Денков благодари на журналистите и българската общественост за търпението, затова, че е трябвало да завършат този процес на преговори.

"Ние заставаме зад всеки един служител от администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите".

Това се казва в обща декларация на двамата номинирани за ротационни премиери Мария Габриел и Николай Денков, която беше прочетена пред медиите в Народното събрание от Габриел. "Същевременно ще работим за непрекъснатото подобряване на ефективността и качеството на публичната администрация в България", заяви тя.

"Силното и ефективно държавно управление е немислимо без професионална, ефективна и отлично подготвена публична администрация", се посочва още в декларацията.

Президентът Радев връчи втория мандат на акад. Денков от ПП-ДБРадев определи връчването на мандата като

В понеделник (5 юни) държавният глава Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост в 49-ото Народно събрание парламентарна група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), на когото съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това ще се случи в 11:00 часа на "Дондуков" 2.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Бате радко
# 0
21:06 | 3 June 2023
Боклуци , пълни боклуци
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg