Прасковите, дините и оранжерийните домати са най-поскъпващите хранителни продукти през седмицата, сочат данни на ДКСБТ.

Повишението им за периода 13-17 септември по цени на едро е съответно 10.8% за праскови и дини до 1.23 и 0.41 лв./кг и 10.4 на сто за доматите, до 1.38 лв./кг.

Значително повишение се отчита и при оранжерийните краставици, добавили 8.6% към цената си за последните 5 работни дни, до 1.14 лв./кг.

Червеният пипер отчете ръст в цената си на едро от 6.6 на сто, до 1.13 лв./кг, докато полските домати поскъпнаха с 6.3%, до 1.01 лв./кг.

Зрелият чесън добави 4.5 на сто, до 4.64 лв./кг, а картофите поскъпнаха с 5.8%, до 0.55 лв./кг.

Сред поевтиняващите продукти през седмицата са брашно, лимони и зеле.