Правителството да намали осигуровките с 3%, поискаха от "Отворено общество"

369
Правителството да намали осигуровките с 3%, поискаха от

Правителството трябва да изпълни ангажиментите си за намаляване на осигуровките с три процента и дори има възможност да ги намали с 6 процента, защото бюджетният излишък е десетки пъти по-голям спрямо средствата, необходими за намалението на вноските. Даже и при 12-процентно намаление, кабинетът няма да усети дори и убождане, каза на пресконференция Георги Ангелов - старши икономист в Институт "Отворено общество", цитиран от БТА.

В закона за държавния бюджет е записано "след 15 юни 2007 г. Министерският съвет при наличие на фискална възможност да предложи на Народното събрание съответните законови промени, с оглед намаляване на вноската за фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване с три процентни пункта, считано от 1 юли".

Миналата година осигуровките бяха намалени с шест процента и това струваше 135 млн.лева при разчетени от правителството 696 млн. лева, каза Ангелов. При 3-процентно намаление това ще струва 70 млн.лева от началото на годината, а от средата - 35 млн. лева.

Сега между шест и седем пъти е по-голям реализираният излишък спрямо планирания в държавния бюджет, което значи, че има много големи фискални възможности за намаление на осигурителната вноска и правителството е задължено да изпълни закона, смятат икономистите. Заложеният излишък в бюджета е под 400 млн.лева, като само за първите четири месеца на година той е достигнал 1,260 млрд. лева.

Заложеният в бюджета ръст на приходи от корпоративния данък е под 20 на сто, а досегашният ръст е с над 50 на сто, при осигуровките заложеният в бюджета ръст е
около 6 на сто при ръст от 12 на сто, при подоходния данък ръст, заложен в бюджета е 8 - 9 процента, а реализираният досега е около 25 на сто. От април има ръст на приходите от ДДС, който компенсира спада от предходните три месеца, като тенденцията ще се запази и през следващите месеци, показват разчети на икономистите.

Според тях данъкоплатците са натрупали този излишък и някаква част от него трябва да се върне при тях. В противен случай според икономистите се повтаря старият проблем - правителството прави реформи, но нито един гражданин не усеща ефекта от тях, защото той си остава в правителството и в чиновниците. Икономистите визираха случаи със спрените субсидии за топлофикациите, производителите на ток, за транспорта, когато спестените пари не са били върнати на данъкоплатците.

Според управляващия съдружник в "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов през последните години се наблюдава негативната тенденция да се трупа излишък, след което той се харчи с решение на изпълнителната власт без санкция от парламента. Това според Богданов означава промяна на държавния бюджет без искане на вот от парламента.

В случая с осигуровките има императивно записано обещание в закона за държавния бюджет с вариант да се твърди, че няма фискална стабилност. Това според икономистите означава, че правителството в кратки срокове трябва да представи доклад, в който аргументира защо приходите в бюджета до края на годината ще се влошат и това ще застраши фискалната стабилност.

Другият вариант е правителството да поиска промени в закона за бюджета за увеличаване на разходите и да каже на българите, че излишъкътще се харчи за вдигане заплатите с повече от очакваното, ще се субсидират определени предприятия или че ще се строи тунел под Шипка или трети мост над Дунав.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...