Правителството даде осем разрешения за проучване на подземни богатства

893
Правителството даде осем разрешения за проучване на подземни богатства

Осем разрешения за проучване на подземни богатства даде правителството на днешното си заседание. Три от тях са за проучване на метални полезни изкопаеми. „Болкан Минерал енд Майнинг” ЕАД, с. Челопеч, ще оперира в площта „Югово”, разположена в община Чепеларе, област Смолян, и община Лъки, област Пловдив, за срок от 3 години. В терена с размер 81.60 кв. км ще бъдат инвестирани 880 000 щатски долара, като 60 000 от тях – за мероприятия по опазване на околната среда.

„Ей Ес Джи Кеймбридж България” ЕАД, гр. Костинброд, ще проучва метални полезни изкопаеми в площите „Средогрив” в община Белоградчик, област Варна, и „Заберново-Бяла вода” в общините Средец и Созопол, област Бургас. Разрешенията са тригодишни, а инвестициите възлизат на 314 250 щатски долара за площ „Средогрив” и 295 300 за площ „Заберново-Бяла вода”.

Три години е срокът на разрешението и на „Дано – Р” ЕООД, гр. София. Дружеството ще проучва скално-облицовъчни материали в площ „Венец”, разположена в землището на с. Върбешница, община Мездра, област Враца. В терена с размер 0.4 кв. км. ще бъдат инвестирани 28 300 лв.

Скално-облицовъчни материали ще проучва и ЕТ „Никгнайс – Николай Славов”, с. Горни Юрци. Той ще работи в площта „Ганчовия чукар” с размер 0.1 кв. км за една година и ще вложи там 10 475 лв.

Две години е срокът на разрешението на „Мемориал” ООД, гр. Кърджали, да проучва скално-облицовъчни материали в площ „Самодива”, разположена в землищата на с. Самодива, община Кирково, с. Илийско и с. Ридино, община Джебел, област Кърджали. Тя е с размер 11.7 кв. км. и в нея ще бъдат направени инвестиции за 66 000 лв.

„Камико” ООД, гр. София, ще проучва строителни материали в площта „Сухиндол”. Тя е разположена в землището на гр. Сухиндол, област Велико Търново, и е с площ 0.64 кв. км. Срокът на разрешението е една година, а очакваните инвестиции възлизат на 25 150 лв.

Шестмесечно разрешение за проучване на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, получи „ПИВИ - 2004” ООД, гр. Ямбол. Дружеството ще работи в площ „Бояново - 3”, разположена в землището на с. Бояново, община Елхово, област Ямбол, където ще инвестира 24 550 лв.

С друго решение правителството даде 25-годишна концесия за добив на доломити от находище „Студена”, участък „Благоустройствени строежи”. Община Перник ще получава 20% от концесионното възнаграждение. Концесионер на находището (60 дка) е „Благоустройствени строежи” ЕООД, гр. Перник. В кариерата дружеството ще инвестира минимум 622 хил. лв. Очакваният средногодишен добив е 100 хил. куб. м суровина.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg