Правителството харчи 900 млн. лв. от излишъка с разрешение от НС

358
Правителството харчи 900 млн. лв. от излишъка с разрешение от НС

Парламентът даде разрешение на правителството да изхарчи 900 млн. лв. от излишъка. Решението взеха единодушно 98 депутати в отсъствието на опозицията.

До демонстративния бойкот на гласуването от страна на депутатите от опозицията се стигна след като парламентът отхвърли настояванията от ДСБ и „Атака" за отлагане на това гласуване.

Народното събрание отхвърли и предложението на Антонела Понева от ДСБ с парите от излишъка да бъдат платени 13-та заплата в бюджетната сфера и по една средна пенсия на всеки пенсионер.

Антонела Понева и Веселин Методиев уточниха, че за отхвърленото от парламента предложение за плащане на 13-а заплата и допълнителна пенсия са необходими 341 млн. лв.

Според взетото решение парите от излишъка ще отидат за изграждане на пътна, железопътна, екологична и друга инфраструктура, включително за метрополитена в София; за изпълнение на ангажиментите на страната към ЕС в областта на енергетиката, телекомуникациите и информационните технологии.

Освен това с част от парите следват да се извърши допълнителен трансфер за Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система.

Иван Костов предупреди от парламентарната трибуна, че с това решение се отваря огромна врата за корупция. Друг аргумент на опозицията е, че разчетите и направленията за харчене на парите не са оповестени на страницата на министерството.
Иван Костов се противопостави и на промяната в първоначално предложената сума - от до 570 млн. лв., после 700 млн. и най-накрая - 900 млн. лв. Опозицията е убедена, че като се прибавят към разрешените за харчене 900 млн. лв. и тези, които правителството може да изразходва без разрешение от парламента, ще се отвори врата за корупционни практики за над 1 милиард лева.

„Правителството прави черна каса за 1.2 милиарда", посочи Веселин Методиев от ДСБ.

Йордан Цонев, председател на парламентарната икономическа комисията, обясни, че допълнителното завишаване на исканата сума (от до 570 до 900 млн.) ще бъде изразходвана за същите цели.

„Ситуацията е скандална - първо поискаха 570 милиона лева, два дни по-късно 700 милиона, а днес парламентът прие 900 милиона и общата сума, която правителството смята да изхарчи от излишъка е 1.2 милиарда лева" - коментира Мартин Димитров от СДС.
Той подчерта че голяма част от тези пари вече е похарчена.

„Ние се опасяваме, че парите ще потънат в политическите пясъци на управляващата коалиция", каза още той.
По думите му управляващите за пореден път погазват законите и единствено се осланят на схемата 3:5:8.

Според Любен Дилов „няма такъв милиард, парите вече са похарчени". По думите му по-малко от 30 процента от сумата евентуално не са похарчени и според него в оставащите 18 работни дни е невъзможно да се похарчат без груби закононарушения.

Ясен Попвасилев от ОДС също изтъкна, че дори 30 процента от сумата още да не са усвоени и предстои да бъдат похарчени до края на годината, това е невъзможно без нарушения.
Той поясни, че срокът за представяне на оферти е 22 дни, а до края на годината остават 18 дни.

По думите му отново ще бъде погазен Законът за обществените поръчки и впоследствие най-вероятно ще бъдат фактурирани недоставени стоки.

Попвасилев добави, че заради липсата на финансов контрол и вътрешен одит в цялата администрация, заключението на ОДС е че по-голямата част от тези пари ще бъде прибрана в партийни джобове.

Христо Корчев от СДС заяви категорично, че гласуваното днес решение на парламента заслужава проверка от прокуратурата и апелира главния прокурор да се заеме с този случай.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg