Правителството има категорична воля да запази „Странджа” със сегашните граници и статут

411
Правителството има категорична воля да запази „Странджа” със сегашните граници и статут

Правителството има категорична воля да запази природен парк „Странджа” такъв, какъвто е в момента със съответните граници и статут, заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров на пресконференция след края на заседанието на Министерския съвет.

Той припомни, че решението на тричленния състав на ВАС за отмяна на заповедта на министъра на околната среда и водите от 24 януари 1995 г. не е окончателно. Правителството и в частност МОСВ е твърдо решено и ще обжалва това решение в законоустановения срок, заяви още той.

Министър Чакъров увери, че ще бъде направено всичко възможно природен парк „Странджа”, който представлява изключителна природна даденост, да бъде съхранен. В случай, че петчленният състав на ВАС потвърди решението на тричленния, съм готов да приложа цялата сила на природозащитното законодателство, така че природен парк „Странджа” да бъде опазен, беше категоричен той.

Министърът на околната среда и водите припомни, че с решение на МС от 2 март 2007 г. паркът е обявен за защитена зона и по Директивата за дивите птици, и по Директивата за местообитанията. Това представлява още една възможност той да има изключително стриктен режим.

Според прегледа, направен от юристите в МОСВ, границите на природен парк „Странджа” са установени и заповедите за всички природни паркове няма да бъдат преразглеждани, каза още министър Чакъров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg