Правителството има ясна политика за ограничаване на корупционната среда

467
Правителството има ясна политика за ограничаване на корупционната среда

С днешното гласуване приключва един доста мъчителен за страната 6-месечен деструктивен период на непрекъснати опити за дестабилизация и предизвикване на предсрочни избори, заяви министър-председателят Сергей Станишев в обръщението си към депутатите след гласуването. Нищо не може да възпре българската опозиция от такива опити, когато пред страната ни стоят сериозни предизвикателства, коментира премиерът поведението на вносителите на вота с оглед на ситуацията в Западните Балкани. Той подчерта, че такива моменти налагат адекватно действие на страната ни, посочват от Министерски съвет.

Заради липса на реална управленска алтернатива и идейна немощ опозицията осъзнаваше, че не може да увлече след себе си голяма част от гражданите и се опита да използва обективни и реални недоволства в обществото, допълни министър-председателят. Той посочи като примери в тази посока протеста на учителите в края на миналата година, инициативата за затварянето на структуроопределящото за икономиката на страната ни предприятие, каквото е „Кремиковци” и начина на провеждане на референдума за петролопровода Бургас-Александруполис. В това последователно политическо поведение се включва и вотът на недоверие, който внесе опозицията, подчерта премиерът.

По време на вчерашните дебати по вота алтернатива не се видя, опорочено бе конституционното и политическото право на опозицията, подчерта премиерът. По думите му, по никакъв начин неуспехът на опозицията във вота и на инсценирания предния ден митинг не бива да приспива мнозинството. Гражданите очакват много повече от управляващата коалиция и от свършеното досега. Имаме амбицията да отговорим на тези очаквания и ни предстои огромна работа, категоричен бе премиерът. Според него проектът за управленска програма на правителството, който бе разгледан наскоро, дава добър тон на действие не само до края на мандата, но поне в средносрочна перспектива. Необходимо е обществото да вижда ясен хоризонт и да действаме амбициозно, каза още министър-председателят.

Правителството ще одобри ясен график за разглеждането на всички основни политики в действията на изпълнителната власт. България е постигнала не малко досега, но си залагаме по-високи и по-амбициозни цели, заяви Сергей Станишев. Според него динамиката, която извежда страната на челни позиции, трябва да се запази, а за това е необходимо усилията да продължат.

Основен приоритет трябва да бъде още по-адекватната и по-сериозна социална политика, защото България остава една от най-бедните страни в Европейския съюз, посочи още премиерът в изказването си пред депутатите. Според него това е наследство от българския преход и за преодоляването му е необходимо догонващо развитие. То не може да бъде осъществено без обществена мобилизация и цялостна модернизация на страната във всички сфери, подчерта министър-председателят.

Премиерът изрази разочарование от нивото на дискусията по вота на недоверие. Той открои като слаби мотивите за него и подчерта, че никой не отрича наличието на проблема с корупцията. Правителството има ясна политика и последователност за ограничаване на корупционната среда и трябва да правим още повече в тази посока, заяви той и определи като ключова за ограничаване на корупционната среда ролята на хармонизацията с европейското законодателство в процеса на европейска интеграция на страната. Малко конкретни и конструктивни предложения прозвучаха от страна на опозицията, но ние сме готови да се вслушаме в тях, защото проблем в страната ни има, заяви още той. Необходимо е да се работи още повече и по системен пакет, който допълнително да ограничи условията за корупция, смята министър-председателят.

Дебатите и вотът бяха политизирани, проблемът с корупцията бе конюнктурно поставен и затова бяха неуспешни както вътре, така и извън парламента, заключи премиерът Сергей Станишев. Времето до следващите избори е ограничено и ние сме длъжни да свършим максималното, за да излезем с чест и с добри резултати за България, завърши той обръщението си към народните представители.

Снимка: Министерски съвет

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...