Правителството ни е слабо, каза Първанов

946
Правителството ни е слабо, каза Първанов

Президентството не носи власт, а силно влияние и аз се стремях да използвам това влияние. Това каза президентът Георги Първанов в предаването на bTV „Нека говорят с Росен Петров”. По думите му президентството носи влияние по силата на няколко обстоятелства – първо изборът е мажоритарен, и второ – държавният глава събира много очаквания.

Първанов посочи, че е имал най-силно влияние над себе си, защото не е допуснал емоциите, въпреки, че е емоционален. И не е допуснал нито една излишна дума, защото е осъзнавал, че казаното от първите държавни мъже може да бъде като детонатор. Президентът посочи и като свой успех през двата си мандата влизането на България в Европейския съюз.

Описал е най-малко три неща, които не е успял да постигне – да запази малките реактори на АЕЦ „Белене”, да предизвика референдум за ядрената енергетика, както и идеята за мажоритарния вот. Според Първанов, партиите у нас се страхуват от идеята за персонификация на избора.


С колко е по-богат след два мандата?

„По-обогатен съм. И няма как, защото имах честта да се запозная и дори да работя с едни от най-големите творци. В президентството няма как да забогатееш, защото там не се преразпределя, не се отдава на концесия и не се приватизира”, каза държавният глава.

Президентът нарече нелепи публикации в жълтя печат, че се е отрекъл от синовете си, и че е забравил майка си. Той остро критикува срастването на политиката и жълтия печат и каза, че в дома му се забавляват с подобни публикации. Държавният глава посочи, че има 35-годишен семеен стаж, и че може да му зададат въпроса дали се развежда, каквито публикации се появиха, и на 50-годишнината.

„Аз се гордея с моето семейство. Баща ми и майка ми са с повече от 50 години стаж. Баща ми беше шлосер, майка ми кранист. Когато баща ми се прибереше, не можеше да измие ръцете от масло. Не се говореше за политика”, каза Първанов.

Ще се кандидатира ли за лидер на БСП?

Президентът отбеляза, че никога не се е кандидатирал за лидерското място, а трябва да има номинации. И всеки може да прецени има ли подкрепата на партията. Първанов не изключи обаче тази възможност. Той каза още, че думите му, че ще се върне на последния ред на БСП не бива да се преекспонират.

По повод думите на Стефан Данаилов, че левицата трябва да бъде оглавена от „трети човек” (а не от Сергей Станишев и Георги Първанов, бел. ред.), Първанов каза, че не изключва тази идея и винаги може да се мисли за такъв вариант, защото, по думите му, промяната в БСП е от изключителна важност. Отказа обаче да коментира конкретно име.

По повод създаването на тройната коалиция президентът каза, че не съжалява, защото в противен случай щяло да има "избори до дупка", без шанс да се промени съотношението на силите, и без да може да се състави стабилно правителство.

За Бойко Борисов

По повод цитати, опирани от Тошо Тошев, че Борисов обича Първанов, а Първанов харесва Борисов и винаги му е помагал, президентът каза, че посланието, че обича някого, освен към жена, няма как да бъде изречено от него.

„Помагал съм му, защото той е българският премиер”, каза Първанов. Помагал на Борисов, когато бил избран за премиер като му разкрил всички козове за енергийната политика и енергийните връзки на България, но по проблемите на преодоляването на кризата чуваемост нямало.

„Твърдя, че Бойко Борисов бяга от същността на политиката. Много ми се обиди преди време г-н Борисов, когато казах, че е слаб премиер. За съжаление от дистанцията на времето трябва да кажа, че моите думи се потвърждават”, каза Първанов.

„Това, че ГЕРБ ще управлява няма да помогне с нищо на България за изхода от кризата и няма да ни изведе на стратегически по-силни позиции за времето след кризата, защото след това идва времето на съревнованието с европейските ни партньори, за да можем да скъсим дистанцията”, каза Първанов.

Президентът каза още, че гледа позитивно на предстоящото заемане на поста му от Росен Плевнелиев. Моето послание към Плевнелиев е да бъде президент с характер, каза Първанов.

Съжалява ли за нещо?

Съжалявам, естествено, но не е в моя стил да се вайкам за пропуснатите моменти, каза Първанов. Попитан в какво вярва, държавният глава отговори: „Все по-малко вярвам... и все пак иска ми се да вярвам в разума на българина”.

Президентът продължи фразата „Нека говорят...” с думите: „Нека говорят онези, които има какво да кажат – кадърните, умните, мъдрите хора на България”.

Българският бизнес

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg