Правителството очаква балансиран бюджет през 2015 г.

1370
Правителството очаква балансиран бюджет през 2015 г.

Общите цели на фискалната политика за следващия тригодишен период са за отрицателно бюджетно салдо в размер на 1.3% от БВП за 2013 г., 0.5% за 2014 г. и балансирана бюджетна позиция за 2015 година, съобщи Министерският съвет.

Правителството одобри основните допускания и бюджетната прогноза за периода 2013-2015 г. и разходните тавани по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити (без тези по общини).

Бюджетната рамка за периода 2013-2015 г. предлага разпределение на публичните разходи, съобразено с декларираните фискални цели при спазване на ограниченията, наложени с фискалните правила, данъчна политика, основана на ниски данъци и ограничена преразпределителна роля на държавата за създаване на стабилни условия за растеж на икономиката и привличане на инвестиции, съобщават от Министерския съвет.

Правителството прие и Конвергентна програма на Република България за периода 2012-2015 година. Сред основните елементи, представени в програмата, е синхронизацията на бюджетния цикъл за следващия тригодишен период (2013-2015 г.) с работата по Конвергентната програма и Националната програма за реформи на Република България (2012-2020 г.). По този начин, програмата се съобразява и с националните приоритети на икономическата политика в изпълнение на стратегията „Европа 2020" и с целите на т. нар. „Пакт за еврото плюс".

Основната цел на фискалната политика е не само поддържане на дефицита по консолидираната фискална програма под прага от 3% от БВП в рамките на програмния период, но и балансиране на бюджета до 2015 година.

Прогнозата за икономическото развитие на България през 2012 г. се базира на предположението за подобряване на външната среда през втората половина на настоящата година. Предвижда се растеж от 1.4%, който ще бъде подкрепен основно от постепенното възстановяване на вътрешното търсене.

За периода 2013-2015 г. се очаква засилване на износа в сравнение с 2012 г., но и по-ускорен растеж на вътрешното търсене. За периода 2013-2015 г. се предвижда умерено ускоряване на икономическия растеж между 2.5% и 4%.

Важни елементи на икономическата политика са: извършванетто на пенсионната реформа и реформата в социално-осигурителната система, което гарантира дългосрочната устойчивост на публичните финанси в условията на застаряващо население; обвързване на растежа на доходите с растежа на производителността на труда; провеждането на административна реформа, вкл. и чрез въвеждането на ново, ориентирано на база на представянето, заплащане на служителите в публичната администрация; непроменената данъчна политика.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg