Правителството одобри отчета за изпълнението на държавния бюджет до юни

451
Правителството одобри отчета за изпълнението на държавния бюджет до юни

На днешното си заседание Министерски съвет одобри доклада за изпълнението на консолидираната фискална програма за първата половина на 2008 г. и ще го внесе в Народното събрание, съобщиха от правителствената информационна служба.

Общият размер на постъпилите приходи за посочения период по консолидираната фискална програма е 14 029.5 млн. лева, или 51.6 на сто от годишния разчет.

Сравнено с отчетените приходи за същия период на 2007 г., се наблюдава ръст от 24.7%. Това се дължи най-вече на нарасналите данъчни постъпления, които към края на юни 2008 г. са с 21.9 на сто по-високи от тези за първите шест месеца на предходната година.

През първата половина на 2008 г. продължава тенденцията от 2007 г. на по-високо изпълнение на разчетите спрямо закона в частта на преките данъци. Към 30 юни 2008 г. те възлизат на 2 877.2 млн. лева, или 55.4 на сто от планираните нива и с 24.6% повече спрямо същия период на предходната година.

Основен фактор за това са извършените промени в данъчната политика през последните години в частта на корпоративните данъци и данъка върху доходите на физическите лица.

Снимка: Profit.bg


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg