Правителството одобри проект на закон за конфликт на интереси

502
Правителството одобри проект на закон за конфликт на интереси

Правителството одобри проекта на закон за конфликт на интереси, чиято концепция беше разгледана на оперативното заседание на министрите миналата седмица. Приемането му демонстрира категорична политическа воля за нетърпимост към използването на властови ресурс и публични средства в частен интерес, заяви на пресконференция министърът на правосъдието Миглена Тачева. Проектът беше изготвен по инициатива на министър-председателя Сергей Станишев като мярка за противодействие на корупцията, припомнят от правителствената информационна служба.

Обстоятелството, че конфликтът на интереси е един от главните източници на корупция, и нарастващата обществена нетърпимост към конфликта на интереси изискват въвеждането на действен механизъм за неговото управление, подчерта министърът на правосъдието.

Законът ще се прилага в системите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт и се отнася както до структурите на държавната власт, така и на местното самоуправление.

В законопроекта подробно са описани имуществото и интересите, които се декларират от лицата на държавна длъжност, действията им при вземане на решения, както и случаите, в които следва да си направят отвод.

За първи път в законодателството ни се възприема принципът, че лице, заемащо държавна длъжност, няма право в продължение на една година след напускането й, да сключва трудов договор и да участва в управителни или контролни органи на търговски дружества, по отношение на които в последната година от изпълнението на служебните си задължения е осъществявало ръководство, регулиране, контролни функции и е сключвало договор с тях. Това ограничение не се отнася до длъжност, която лицето е изпълнявало непосредствено преди заемането на държавна длъжност.

Предлага се законът да влезе в сила от 1 януари 2009 г., за да може действащата нормативна уредба да бъде съобразена с него. С влизането му в сила ще бъде отменен Законът за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, чиито текстове са инкорпорирани в проекта.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg