Правителството одобри промени в данъчното законодателство

781
Правителството одобри промени в данъчното законодателство

Министерският съвет одобри предложения за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Целта е усъвършенстване на данъчната практика и отстраняване на несъответствия на данъчното законодателство с правото на Европейския съюз.

Предвижда се чуждестранните юридически лица от ЕС и Европейското икономическо пространство да получават право на избор за преизчисляване и възстановяване на част от удържания данък при източника.

Всички данъкоплатци (местни и чуждестранни), които предприемат сделки, водещи до отклонение от данъчно облагане, ще бъдат третирани за данъчните цели по един и същи начин.

Отменя се данъчното облекчение за предприятия, които извършват големи инвестиции в определени отрасли - селско стопанство, преработвателна промишленост, производство, високи технологии и инфраструктура.

Премахва се изискването за подаване на годишен финансов отчет, като вместо него предприятията следва да подават в НАП годишен отчет за дейността.

Направени са предложения за промени в Закона за счетоводството и Закона за регистър БУЛСТАТ. Направена е промяна в Закона за счетоводството, съгласно които държавите-членки следва да освободят предприятията-майки от задължението да изготвят консолидиран финансов отчет, когато те притежават несъществени дъщерни предприятия.

Предлага се промяна в Кодекса за социално осигуряване, освобождаваща от облагане с данък по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане приходите на лица, регистрирани в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, които осъществяват доброволно осигуряване, доброволно осигуряване за безработица и/или за професионална квалификация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg