Правителството оптимизира централната администрацията с 11%

1540
Правителството оптимизира централната администрацията с 11%

С 10.6 на сто е оптимизирана числеността на централната администрация, като намалението е от от 71 676 на 64 073 служители. Трябва да се има предвид, че намалението от 7 600 служители съставлява едва 1.73% от всички лица, които са на бюджетна издръжка.

В рамките на редовното правителствено заседание министърът на финансите Симеон Дянков представи подробен доклад с цялостна картина на състоянието на държавната администрация, предприетите до момента мерки за оптимизация на структурите и състава й, както и част от мерките за реформа на администрацията, които предстоят до края на 2010 година, информират от Министерството на финансите.

Към края на март тази година заетите в публичния сектор са 440 хиляди души, от които над 87 хиляди са в държавната администрация, в това число общинска и областна, а 61 хиляди са служителите в системата на МВР, информира Дянков. Около 9 хиляди са служителите в министерствата. В структури към министерствата и други разпоредители с бюджетни средства служителите наброяват 55 хил. души.


Част от предложенията за реформа в държавната администрация, които предстои да бъдат разгледани от Министерския съвет, предвиждат премахване на всички „бонуси" за сметка на събирани такси и глоби и въвеждане на „атрактивна" добавка за служители със специализирано образование и квалификация.

Предвижда се и въвеждане на матрична скала за определяне на основната заплата на заетите в администрацията, „бърза писта" за способни млади служители, както и допълнително стимулиране за добри индивидуални или екипни постижения.

До януари 2011 г. възнагражденията на служителите в министерствата и ведомствата, с изключение на заетите в системата на МВР и Министерството на отбраната, ще се формират от 75% постоянна част и 25% променлива част, която ще бъде обвързана с резултатите.

Предвиждат се и промени в Единния класификатор на длъжностите в държавната администрация. Класификаторът ще бъде изчистен от ненужни длъжности и дейности и от установени противоречиви изисквания, информират от МФ.

„Целта на усилията ни е да постигнем по-малка, но по-добре платена държавна администрация", коментира Симеон Дянков. Цялостният доклад, изготвен от Съвета за административна реформа, предстои да бъде внесен за разглеждане от Министерския съвет.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg