Правителството оттегли решението си за подписване на договор с Шеврон

1328
Правителството оттегли решението си за подписване на договор с Шеврон

Правителството оттегли решението си от 2011 г. за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта „Блок 1 Нови пазар”, разположена на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна, като въведе забрана за търсене и проучване на шистов газ. Проучванията ще могат да се правят само за конвенционален газ и нефт. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Мотив за решението е липсата към момента на достатъчно данни за осигуряване на безопасността за околната среда при използването на метода на хидравлично разбиване при проучването и добива на шистов газ.

„Министерски съвет оттегли решението си, което дава право да се подпише договор с "Шеврон", потвърди след заседанието на кабинета енергийният министър Трайчо Трайков, предаде БГНЕС.

Предстоят допълнителни преговори с "Шеврон" по условията на договора. "Идеята е фирмата да има право да извършва проучвания за нефт и газ по конвенционалния метод, но да не използва технологията хидрофракинг. Идеята е използването на технологията хидрофракинг да бъде допуснато тогава, когато имаме убедителни доказателства или начини за контрол, че това няма да нанесе допълнителни вреди на околната среда", обясни министърът.

Разрешението, което преди време Министерски съвет даде на "Шеврон" беше за проучване за нефт и газ без да се уточнява технологията, която ще се използва. С днешното решение кабинетът внася допълнително условия при изготвяне на работната им програма.

"Всяка компания, която има разрешение за търсене на природен газ и нефт дава своята обща работна програма и годишната си работна програма, в която се описват методите на работа и те минават на одобрение. Когато има допълнителна маса от доказателства за това какви са ефектите върху околната среда от технологията хидрофракинг, тогава ще имаме повече увереност за себе си и за българските граждани, да вземем категорично решение", обясни още Трайков.

"Нито в условията на конкурса, нито в офертите, които подадоха компаниите, които кандидатстваха, се говори за технология. Тъй като знаем какви са перспективите за намиране на природни богатства в този район, ние изкарахме темата за шистовия газ, веднага след като приключи конкурсът. Може би не сме очаквали дебатът да стигне до такива крайни нотки, но това е дебат, който трябва да се проведе и ще продължи да се провежда", допълни той.

Трайчо Трайков е предложил на парламентарната икономическа комисия да обмисли инициирането на създаването на група или комисия в българския парламент, която да направи преглед на цялата известна досега международна практика, всички факти, научни изследвания, за да може да бъде в някакъв етап взето информирано решение. Такава "ad hoc"работна група отскоро съществува и в Европейската комисия.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

XHutch
# 0
23:03 | 26 March 2012
I could read a book about this without fniding such real-world approaches!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg