Правителството предлага НС да ратифицира документ, по който получаваме 41.5 млн. евро

363
Правителството предлага НС  да ратифицира документ, по който получаваме 41.5 млн. евро

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира два документа, по които до 2009 г. страната ни ще получи 41.5 млн. евро. Това са меморандуми за разбирателство, свързани с изпълнението на Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България и на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

По тях ще бъдат финансирани проекти за двустранно сътрудничество, които спомагат за намаляване на социалното и икономическото неравенство и укрепват капацитета на новите страни-членки за пълноценно участие във вътрешния пазар на Общността.

Крайният срок за договаряне на проектите и по двата документа е 30 април 2009 г., а изпълнението им трябва да приключи до 30 април 2011 г.

Средствата по многостранния финансов механизъм на ЕИП са 21.5 млн. евро, а по норвежката програма – 20 млн. евро.

Споразумението за участието ни в ЕИП е договорено между ЕС и страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) през 1992 г., а е в сила от 1994 г. В последствие Швейцария решава да не се присъедини и страни по него остават Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. То е израз на желанието на страните от ЕАСТ да участват във вътрешния пазар на Общността и се основава на принципите на 4-те свободи в пазара на ЕС – свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали.

За финансиране по механизма могат да кандидатстват всички публични и частни организации или неправителствени организации, които са регистрирани като юридически лица в България и действат в обществен интерес – централни, регионални и местни органи, образователни и научни институции, екологични и обществени организации, публично-частни партньорства.

Целта на Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие е подкрепата на проекти, свързани с намаляването на емисиите от парниковите газове, както и на други емисии във въздуха и водите, енергийната ефективност и възобновяемата енергия, подпомагането на устойчивото производство, прилагането на достиженията на правото от Шенген.

Програмата ще се изпълнява до 2011 г. По нея могат да кандидатстват всички публични, частни или неправителствени организации, които са регистрирани като юридически лица в България, действат в обществен интерес и имат сключено партньорство с организация, регистрирана като юридическо лице в Кралство Норвегия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg